Ισπανία: Ελληνίδα κυοφορεί με τη μέθοδο των «τριών γονέων»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019, 03:47
Ισπανία: Ελληνίδα κυοφορεί με τη μέθοδο των «τριών γονέων»

Eνα βρέφος το οποίο διαθέτει γενετικές πληροφορίες από τρία άτομα πρόκειται να φέρει στον κόσμο 32χρονη Ελληνίδα.

Βρίσκεται δε στην 28η εβδομάδα κύησης, μετά την υποβολή της σε τεχνητή γονιμοποίηση με την τεχνική που είναι ευρέως γνωστή ως «παιδί τριών γενετικών γονέων» (δηλαδή πραγματοποιήθηκε με γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα), με τη συμμετοχή και της κλινικής Embryotools της Βαρκελώνης, επισημαίνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο Νούνο Κόστα - Μπόρχες της Embryotools τονίζει πως η τεχνική αναπτύχθηκε έπειτα από μακρύ πειραματισμό σε ινδικά χοιρίδια στην Ισπανία, παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια σε συνέδρια της αμερικανικής εταιρείας τεχνητής γονιμοποίησης και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με τη συνεργασία του ινστιτούτου Life στην Αθήνα, στου οποίου την ίδρυση συνέβαλε.

Η τεχνική συνίσταται στην τοποθέτηση σε άλλο ωάριο, το οποίο αργότερα γονιμοποιείται, του γενετικού υλικού του πυρήνα του ωαρίου μιας γυναίκας (είτε αφαιρώντας όλον τον πυρήνα είτε, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα χρωμοσώματα όταν αυτά τοποθετούνται σε σειρά κατά τη διάρκεια της διαίρεσης του γαμέτη).

Με τον τρόπον αυτό, το έμβρυο θα διαθέτει το γενετικό υλικό από τρεις πηγές (εξ ου και η ονομασία της τεχνικής, «των τριών γονέων»): του πυρήνα της δότριας μητέρας, του σπέρματος και ενός μικρού τμήματος που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια του ωαρίου της λήπτριας μητέρας, ένα όργανο του κυτταρικού κυτοπλάσματος.

Αυτό το τελευταίο διαδραματίζει τον κεντρικό ρόλο στον ενεργητικό κύκλο των κυττάρων, του οποίου το DNA θεωρείται κληρονόμος ενός αρχαίου βακτηρίου που συνενώθηκε με ένα άλλο προκειμένου να δημιουργήσει το ευκαρυωτικό κύτταρο, από το οποίο συνίσταται ο οργανισμός της πλειονότητας των σημερινών ζωντανών οργανισμών.

Το σύστημα αυτό της τεχνητής γονιμοποίησης αναπτύχθηκε, προκειμένου να γεννηθούν παιδιά που δεν θα κληρονομούν τις αλλοιώσεις του γoνιδιώματος των μιτοχονδρίων της μητέρας. Ευρέως έχει εφαρμοστεί στο Μεξικό και στη Βρετανία.

Oμως στην προκειμένη περίπτωση σκοπός ήταν να διευκολυνθεί η γονιμοποίηση ενός ωαρίου πρακτικά γενετικά ταυτόσημου με της δότριας, η οποία παρουσιάζει χαμηλή ωαριακή ανταπόκριση και είχε υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις που οφείλονταν σε ενδομητρίωση, γεγονός που εμποδίζει διαδικασίες για την εμφύτευση γονιμοποιημένων ωαρίων.

Προηγουμένως, η ίδια είχε υποβληθεί σε τέσσερις κύκλους τεχνητής γονιμοποίησης χωρίς να κατορθώσει να μείνει έγκυος.

Η ισπανική κλινική τονίζει πως υπάρχουν άλλες 24 γυναίκες που περιμένουν να υποβληθούν στην ίδια τεχνική και σε οκτώ περιπτώσεις ήδη υπάρχουν δημιουργηθέντα έμβρυα.

«Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Δεν δύναται αυτή η τεχνική να ενταχθεί στην κανονική λειτουργία μιας οποιασδήποτε κλινικής τεχνητής γονιμοποίησης από τη μία ημέρα στην άλλη.

Απαιτεί εξειδικευμένη τεχνολογία και ισχυρή κατάρτιση των ερευνητών με εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα αυτό», τονίζει η Γκλόρια Καλδερόν, συνιδρύτρια και διευθύντρια της Embryotools.

Πηγή: ΑΠΕ, El Pais

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019, 03:47