Η μαφία των εξωσωματικώνΡεπορτάζ: Φωτεινή Χρυσικάκη


Πολυπλόκαμο κύκλωμα που λυμαίνεται τους χώρους των κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης προσπαθεί να εξαρθρώσει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής από το πρωί της Τρίτης. Το εν λόγω κύκλωμα διακινούσε μεγάλες ποσότητες παράνομων φαρμάκων και σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Το zougla.gr έχει κάνει εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τη δράση της σπείρας. Συνεργάτες της ηλεκτρονικής εφημερίδας είχαν συνομιλία με λαθρεμπόρους, όπου αποκαλύφθηκε η διαδρομή των φαρμάκων από την Τουρκία στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν διστάζουν να εξηγήσουν τους τρόπους με τους οποίους «βαφτίζουν» τα σκευάσματα ελληνικά, αλλά και τις μεθόδους που μετέρχονται προκειμένου να τα εισάγουν στα κέντρα των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων.

Ωστόσο, ο χώρος των εξωσωματικών βρίθει από παρανομίες, καθώς δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που να πιστοποιεί την εύρυθμη λειτουργία και τις ιατρικές πράξεις που λαμβάνουν χώρα στα κέντρα αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τα λαθραία φάρμακα, γίνεται ευρέως παράνομη διακίνηση ανθρώπινου γενετικού υλικού, γεγονός που αποτελεί κύρια πηγή πλουτισμού των εν λόγω κέντρων.

Στα video που ακολουθούν θα δείτε αποκλειστικά τους αποκαλυπτικούς διαλόγους μεταξύ των λαθρεμπόρων και ενός επιχειρηματία που ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μαζί τους.

Έβαλαν λουκέτο σε Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου

Στην Ελλάδα του 2013 τελούνται ιατρικές πράξεις σε ιδιωτικά ιατρεία - κλινικές, χωρίς να υφίστανται τον απαιτούμενο έλεγχο.

Το γεγονός ότι μία εθνική Αρχή που συστάθηκε το 2005 «κατέληξε» έπειτα από πέντε χρόνια, χωρίς να έχει προλάβει στην ουσία να βάλει σε τάξη τον τομέα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία των κέντρων αυτών.

Καταργήθηκε σχεδόν βιαίως, πέντε χρόνια μετά, στις 11/8/2010, αφότου τα μέλη της είχαν απευθυνθεί σε όλους τους διατελέσαντες υπουργούς και υφυπουργούς Υγείας ζητώντας τα εφόδια που χρειάζονταν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της Αρχής.


Είναι ενδεικτικό πως, παρότι υπάρχει ο νόμος 3305/2005 για το θέμα των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων, δεν έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια το Προεδρικό Διάταγμα και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που να καθορίζουν ακριβώς τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να λειτουργούν τα εργαστήρια διατήρησης ωαρίων, οι τράπεζες σπέρματος και τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σήμερα, πολλά είναι τα άτεκνα ζευγάρια τα οποία, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή, καταφεύγουν σε Μονάδες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, προκειμένου να αποκτήσουν παιδί.

Σε πολλές περιπτώσεις, συνιστάται η δωρεά ωαρίων, όπου σύμφωνα με τον νόμο 3305/2005 ο δανεισμός ωαρίων γίνεται για αλτρουιστικούς λόγους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι επ’ αμοιβή.


Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και συγκεκριμένα κατά την παράγραφο 15, κάθε κέντρο που ειδικεύεται στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή οφείλει να τηρεί μητρώο δοτών και ληπτριών γενετικού υλικού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα παιδιά που προέρχονται από τη διαδικασία της εξωσωματικής και ενδεχομένως έχουν κοινό δότη δεν θα παντρευτούν κάποια στιγμή.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε μια πλατφόρμα, προκειμένου το κράτος να διαφυλάττει πως δεν θα υπάρξουν περιστατικά αιμομιξίας.


Συγκλονιστική μαρτυρία άτεκνης

Στην κάμερα της Ζούγκλας μίλησε η Σοφία, η οποία διηγήθηκε την εμπειρία της έπειτα από 11 εξωσωματικές, δύο εγκυμοσύνες και μία γέννα. Ωστόσο, το βρέφος κατέληξε λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του.

Τι γίνεται όταν εξαντληθούν οι προσπάθειες εξωσωματικής που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ; Τι προτείνει ο γιατρός;Αποκαλυπτικά video για το λαθρεμπόριο φαρμάκων

Με δεδομένο ότι τελικά τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι «ορφανά» οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού, ουδείς ασχολείται με το τι συντελείται μέσα σε αυτές τις μονάδες και φυσικά δεν υπάρχει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Κάποιοι επωφελούνται και «επιχειρούν» ανενόχλητοι, όπως προκύπτει από τους διαλόγους μεταξύ ενός λαθρεμπόρου φαρμάκων και ενός επιχειρηματία.

Δείτε πώς γίνεται η εισαγωγή λαθραίων φαρμάκων στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας.


Δείτε τώρα αν αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα από κέντρα εξωσωματικής και πώς βαφτίζονται νόμιμα…


Στο επόμενο video θα δείτε τον κούριερ που μεταφέρει τα λαθραία φάρμακα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Αξιολογεί τους γιατρούς βάσει των παραγγελιών που του κάνουν οι Μονάδες Εξωσωματικής, ενώ αναφέρει τα ποσά που εισπράττει από μεγάλο κέντρο στην Αθήνα.


Το κύκλωμα εμπορίας ωαρίων φαίνεται ότι δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα και εξιχνιάστηκε ύστερα από πολύμηνες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τις βουλγαρικές Αρχές.

Ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος βρίσκεται και ένας 47χρονος Έλληνας γυναικολόγος.


Διαβάστε επίσης: ΕΛ.ΑΣ.: Στα ίχνη εγκληματικής οργάνωσης, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Απριλίου 2013, 13:26

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Απριλίου 2013, 16:52