Για πρώτη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια «έκτη αίσθηση» στη γεύση, άγνωστη μέχρι τώρα, η οποία σχετίζεται με την αναγνώριση του λίπους από τη γλώσσα μας.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ανθρώπινη γλώσσα είναι φτιαγμένη για να ανιχνεύει τέσσερις βασικές γεύσεις: το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό και το πικρό, ενώ πιο πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια πέμπτη, το πικάντικο. Αυτή η γκάμα διευρύνεται περαιτέρω πλέον με ακόμα μία γεύση, που αφορά στα λίπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις, με επικεφαλής τις καθηγήτριες Νάντα Αμπουμράντ και Γιανίνα Πεπίνο, εντόπισαν μια πρωτεΐνη στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τα μόρια των λιπών.

Η γευστική ευαισθησία ποικίλλει από άτομο σε άτομο και αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν ευκολότερα τροφές με λίπη. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν τον συγκεκριμένο υποδοχέα CD36 και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με άλλους είναι οκτώ φορές πιο ευαίσθητοι στην παρουσία του λίπους σε σχέση με όσους έχουν το μισό CD36.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ύπαρξη ή όχι του υποδοχέα εξαρτάται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου που ρυθμίζει το CD36 και αυτό το γεγονός πιθανώς επηρεάζει -χωρίς οι άνθρωποι να το συνειδητοποιούν- τι είδους τροφές καταναλώνουν και σε ποιες ποσότητες.

Προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα είχαν δείξει ότι, όταν αυτά τροποποιούνταν γενετικά, ώστε να μη διαθέτουν πλέον το γονίδιο της πρωτεΐνης CD36, τότε δεν έδειχναν πια προτίμηση στις λιπαρές τροφές. Μάλιστα, τα ζώα που δεν παράγουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη δυσκολεύονται να χωνέψουν το λίπος.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης