Την αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών, εγχωρίων και ξένων, έχουν προκαλέσει τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κατηγορεί το υπουργείο ότι επιχειρεί να μεταβιβάσει το κόστος στην φαρμακοβιομηχανία.

Συγκεκριμένα, ΠΕΦ και ΣΦΕΕ επισημαίνουν ότι το κόστος της δαπάνης για την υγειονομική φροντίδα των ανασφάλιστων, επειδή παραμένει αδιευκρίνιστο και εικάζουν ότι θα ενταχθεί στον κλειστό προϋπολογισμό για την φαρμακευτική δαπάνη (που για το 2016 είναι ήδη εκτός ελέγχου), το κόστος μεταβιβάζεται στις εταιρείες του φαρμάκου μέσω του clawback και του rebate.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κάλυψη των ανασφάλιστων θα πρέπει να μη συμπεριλαμβάνεται στον κλειστό φαρμακευτικό προϋπολογισμό και καλούμε την Πολιτεία όπως κινητοποιηθεί άμεσα για την αναζήτηση ευρωπαϊκών ή άλλων κονδυλίων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» προτείνεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι, λόγω των διαρκώς μειουμένων προϋπολογισμών για φάρμακα τα τελευταία χρόνια, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα πάνω από 2 δισ. ευρώ σε rebate και clawback, ενώ ΠΕΦ και ΣΦΕΕ εκτιμούν ότι το 2016, το 1 στα 3 φάρμακα που αποζημιώνονται ασφαλιστικά ουσιαστικά θα διατίθεται δωρεάν λόγω των υποχρεωτικών επιστροφών των εταιρειών.

Έχουν μάλιστα επισημαίνει πολλές φορές ότι το σύστημα των rebate και clawback εγκυμονεί τον κίνδυνο οι εταιρείες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν, και να είναι ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων φαρμάκων και αποεπενδύσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των θέσεων απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ χαιρετίζουν την απόφαση της Πολιτείας για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, χαρακτηρίζοντας «βασική προτεραιότητα» την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και προειδοποιούν ότι η τυχόν αδυναμία επαρκούς κάλυψης της αγοράς με φάρμακα θα είχε δραματικές συνέπειες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, οδηγώντας το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας στη διάλυση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης