Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Με σημερινή της έκθεση, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποκαλύπτει την θανατηφόρα δράση που έχει η ψυχοδραστική ουσία acryloylfentanyl,που χρησιμοποιείται στην ιατρική ως συμπλήρωμα στη γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και για τη διαχείριση του πόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια έκθεση αποκαλύπτεται ακόμη ότι, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) και η Ευρωπόλ, συνέταξαν έκθεση αξιολόγησης κινδύνου, από την χρήση της εν λόγω ουσίας στην ιατρική και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αυτή η ψυχοδραστική ουσία είναι ένα συνθετικό οπιοειδές, παρόμοιο δομικά με τη φαιντανύλη και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της γίνεται στην Κίνα.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ακρυλοϋλφεντανύλη διατίθεται στην ΕΕ από τον Απρίλιο του 2016 και εντοπίστηκε σε έξι κράτη μέλη.

Σαράντα επτά θάνατοι που σχετίζονται με την ουσία έχουν αναφερθεί από τρία κράτη μέλη, μαζί με 20 οξείες δηλητηριάσεις προφανώς οφειλόμενες στην ακρυλοϋλφεντανύλη, τονίζεται στην έκθεση της Ευρωβουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα πλαίσια υποβολής της δικής τους πρότασης και ενόψει του τοξικού και επικίνδυνου χαρακτήρα της ουσίας, που συνιστά κίνδυνο για την υγεία , οι ευρωβουλευτές συμφωνούν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να απαγορευθεί η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας, σε ιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Διαβάστε την Έκθεση της Επιτροπής στ’ αγγλικά εδώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης