Θάνος Ξυδόπουλος

Έλαια από σκόρδο κι άλλα βότανα και φαρμακευτικά φυτά δείχνουν έντονη δραστηριότητα ενάντια στο βακτήριο που προκαλεί τη νόσο Lyme, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg. Αυτά τα έλαια μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου Lyme που επιμένουν παρά την τυπική αντιβιοτική αγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ορισμένα αιθέρια έλαια φαίνονται πολύ ελπιδοφόρα ως υποψήφια θεραπεία για την επίμονη λοίμωξη από τη νόσο LymeΗ μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Antibiotics», περιελάμβανε τεστ εργαστηρίου με 35 αιθέρια έλαια (έλαια που εξάγονται από τα φυτά ή τα φρούτα τους και περιέχουν το κύριο άρωμα του φυτού). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 10 από αυτά, όπως τα έλαια από σκελίδες σκόρδου, μύρο, φύλλα θυμαριού, φλοιό κανέλας, βατόμουρα και σπόρους κύμινου, έδειξαν ισχυρή δράση ενάντια στις αδρανείς και αργά αναπτυσσόμενες μορφές του βακτηρίου της νόσου Lyme.

Τα αιθέρια έλαια ήταν πιο αποτελεσματικά στη θανάτωση των επίμονων μορφών των βακτηρίων από τα τυπικά αντιμικροβιακά φάρμακα κατά της ασθένειας Lyme, είπε ο Ying Zhang, MD, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας.

Επίμονα συμπτώματα

Υπάρχουν περίπου 300.000 νέες περιπτώσεις ασθένειας Lyme κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τυπική θεραπεία με δοξυκυκλίνη ή ένα εναλλακτικό αντιβιοτικό για μερικές εβδομάδες συνήθως εκκαθαρίζει τη λοίμωξη και επιλύει τα συμπτώματα. Ωστόσο, το 10-20% των ασθενών αναφέρει επίμονα συμπτώματα όπως κόπωση και πόνο στις αρθρώσεις – συχνά ονομάζεται «επίμονη λοίμωξη από Lyme» ή «σύνδρομο ασθένειας Lyme μετά τη θεραπεία» (PTLDS) που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιτία αυτού του συνδρόμου παρατεταμένης διάρκειας δεν είναι γνωστή. Αλλά είναι γνωστό ότι οι καλλιέργειες βακτηρίων της νόσου Lyme, του Borrelia burgdorferi, μπορούν να εισέλθουν σε μια λεγόμενη στατική φάση στην οποία πολλά από τα κύτταρα διαιρούνται αργά ή καθόλου. Τα βραδέως διαιρούμενα ή αδρανειακά κύτταρα μπορούν να σχηματιστούν κάτω από συνθήκες πείνας ή στρες και είναι πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Μερικοί ερευνητές έχουν αναζητήσει άλλα φάρμακα ή φαρμακευτικές ενώσεις που μπορούν να εξοντώσουν τα βακτήρια της νόσου Lyme, με την ελπίδα ότι αυτές οι ενώσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ατόμων με επίμονα συμπτώματα.

Ο Ζανγκ ελπίζει ότι στο εγγύς μέλλον θα συνεχίσει τις έρευνες για τα αιθέρια έλαια σε ζώα. Σε αυτό το στάδιο ορισμένα αιθέρια έλαια φαίνονται πολύ ελπιδοφόρα ως υποψήφια θεραπεία για την επίμονη λοίμωξη από τη νόσο Lyme.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης