Δύο μήνες είναι η λίστα αναμονής των ασθενών με καρκίνο προκειμένου να κάνουν τη διαγνωστική εξέταση PET CT-SCAN, που ανιχνεύει τον καρκίνο σε πολύ αρχικό στάδιο, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι τα μηχανήματα είναι μόνο έξι και γίνονται 30 εξετάσεις ημερησίως όταν «οι ανάγκες είναι τουλάχιστον οι διπλές».
Επιπλέον «το ραδιοφάρμακο, απαραίτητο για την εξέταση, παράγεται μόνο από μία ιδιωτική μονάδα παραγωγής κυκλότρου και χρεώνεται 750 ευρώ για κάθε ασθενή. Εάν δεν υπήρχε ο μονοπωλιακός χαρακτήρας, η τιμή του ραδιοφαρμάκου θα κόστιζε 250 ευρώ» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για ταλαιπωρία των καρκινοπαθών και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, αφού όλα τα PET CT βρίσκονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, πλην ενός που είναι στην Πάτρα, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, «πολλοί ασθενείς να αποφεύγουν να κάνουν την εξέταση PET CT-SCAN που σώζει ζωές».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει ανά 750.000 κατοίκους να λειτουργεί ένα μηχάνημα PET CT και στα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον 15 μηχανήματα PET CT. Σήμερα λειτουργούν 6 μηχανήματα στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Μεταξά», «Παπαγεωργίου», «Θεαγένειο», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών. Ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, που διαθέτει 5 μηχανήματα, τα έχει αναπτύξει στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εξέταση PET ST-SCAN χρεώνεται 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και εγκρίνεται από Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής επιβαρύνεται με 450-500 ευρώ (15% συμμετοχή + άλλα έξοδα). Μαζί με τα έξοδα μετακίνησης σε πολλούς καθίσταται απαγορευτική η εξέταση» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ώστε το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς να προμηθευτεί μηχάνημα PET CT και ενός κυκλότρου για παραγωγή ραδιοφαρμάκου. Καθυστερεί, επίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η προμήθεια κυκλότρου στο νοσοκομείο «Μεταξά», καθώς και οι διαδικασίες υποδοχής της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου για εγκατάσταση ενός μηχανήματος PET CT και ενός κυκλότρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και ενός κυκλότρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης