Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Guelph στον Καναδά και άλλα ιδρύματα χαρτογράφησε τη δομή και τη λειτουργία των καρδιών σε ελίτ κολυμβητικές και δρομείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε παγκοσμίου επιπέδου αθλητές. Περιέλαβαν 16 δρομείς και 16 κολυμβητές, άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων μερικοί ήταν σπρίντερ και άλλοι μεγάλων αποστάσεων. Έλεγξαν τις καρδιακές συχνότητες και τις αρτηριακές πιέσεις και τελικά εξέτασαν τις καρδιές των αθλητών με ηχοκαρδιογραφήματα, κάτι που δείχνει τη δομή και τη λειτουργία τους.

Οι αθλητές, είτε δρομείς είτε κολυμβητές, απολάμβαναν αξιοζήλευτη καρδιακή υγεία. Οι καρδιακοί παλμοί τους κυμαίνονταν γύρω στους 50 κτύπους ανά λεπτό, σε ανάπαυση, με τις τιμές των δρομέων ελαφρώς χαμηλότερες των κολυμβητών. Είχαν επίσης σχετικά μεγάλες, αποτελεσματικές αριστερές κοιλίες, έδειξε το ηχοκαρδιογράφημα.

Αλλά υπήρξαν ενδιαφέρουσες μικρές διαφορές μεταξύ των κολυμβητών και των δρομέων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ οι αριστερές κοιλίες των αθλητών γεμίζουν με αίμα νωρίτερα από το μέσο όρο και αδειάζουν πιο γρήγορα, αυτές οι επιθυμητές αλλαγές ενισχύθηκαν στους δρομείς. Θεωρητικά, αυτές οι διαφορές επιτρέπουν στο αίμα να μετακινείται πιο γρήγορα από ό, τι θα συνέβαινε στους κολυμβητές.

Θέμα βαρύτητας

«Αλλά αυτές οι διαφορές δεν αποδεικνύουν απαραίτητα ότι οι καρδιές των δρομέων δούλευαν καλύτερα σε σχέση με τους κολυμβητές», είπε ο Jamie Burr, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Guelph και διευθυντής του εργαστηρίου ανθρώπινων επιδόσεων.

Δεδομένου ότι οι κολυμβητές ασκούνται σε οριζόντια θέση, ανέφερε ο Burr, οι καρδιές τους δεν αντιμετωπίζουν τόσο πολύ τη βαρύτητα για να πάρουν το αίμα πίσω, σε αντίθεση με τους δρομείς που είναι όρθιοι. Η στάση έχει κάποια επίδραση στους κολυμβητές και έτσι οι καρδιές τους αναμορφώνονται μόνο όσο χρειάζεται για τις απαιτήσεις του αθλήματός τους.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο εξαιρετικά ευαίσθητοι είναι οι οργανισμοί μας σε διαφορετικούς τύπους άσκησης. Μπορούν επίσης να παράσχουν έναν λόγο για τους κολυμβητές να τρέχουν αποστάσεις για να εντείνουν την αναδιαμόρφωση της καρδιάς τους.

Ο Burr ελπίζει ότι μελλοντικά πειράματα θα δείξουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο κάθε δραστηριότητά μας επηρεάζει την καρδιά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης