Θάνος Ξυδόπουλος

Τα κορεσμένα λίπη έχουν κακή φήμη για την καρδιαγγειακή υγεία, διότι σε γενικές γραμμές ανεβάζουν τη χοληστερόλη. Όμως, υπάρχουν διάφορα είδη κορεσμένων λιπαρών και δεν είναι όλα ίδια από πλευράς επίπτωσης στην υγεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που τρώνε κυρίως κορεσμένα λίπη με 14 ή λιγότερα άτομα άνθρακα -συνήθως βρίσκονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα- έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίδραση των μεμονωμένων κορεσμένων λιπαρών οξέων στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος εξαρτάται από το μήκος της αλυσίδας άνθρακα (C). Το εάν η συσχέτιση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου διαφέρει επίσης μεταξύ των μεμονωμένων κορεσμένων λιπαρών είναι ασαφής.

Αν και η διατροφή ποικίλλει ανάλογα με την εθνικότητα και τους άλλους παράγοντες, το πιο συχνά καταναλισκόμενο κορεσμένο λίπος είναι το παλμιτικό οξύ, που έχει 16 άτομα άνθρακα, ακολουθούμενο από στεατικό οξύ με 18 άτομα άνθρακα. Και τα δύο βρίσκονται σε αυξημένες ποσότητες σε προϊόντα κρέατος. Η κατανάλωση κορεσμένων λιπών που έχουν μικρότερο αριθμό ατόμων άνθρακα και υπάρχουν σε γαλακτοκομικά προϊόντα είναι λιγότερο διαδεδομένη.

Σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες, το λαυρικό (C12), το μυριστικό οξύ (C14) και το παλμιτικό οξύ (C16) αυξάνουν τη LDL και τη HDL χοληστερόλη, ενώ το στεατικό (C18) έχει ουδέτερα αποτελέσματα.

Ο κίνδυνος σχετίζεται με το μήκος του λιπαρού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διερεύνησε κατά πόσο τα κορεσμένα λίπη με αριθμό ατόμων άνθρακα από 4 έως 18 συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αναλύθηκαν στοιχεία από περίπου 75.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δανία. Από αυτές τις δύο ομάδες, περίπου 3.500 άτομα εμφάνισαν έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 13 χρόνια αργότερα (στη Δανία) και 18 χρόνια αργότερα (στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Η μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι των οποίων η δίαιτα περιέχει μικρή ποσότητα σε παλμιτικό οξύ και στεατικό οξύ και αντί αυτών τρώνε φυτικές πρωτεΐνες έχουν μειωμένες πιθανότητες εμφράγματος του μυοκαρδίου. Επίσης, τα άτομα που τρώνε κυρίως κορεσμένα λίπη με 14 ή λιγότερα άτομα άνθρακα έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Cardiology» και είναι από τις λίγες που εξέτασε τα μεμονωμένα κορεσμένα λιπαρά οξέα σε σχέση με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και σε σύγκριση με διαφορετικά μακροθρεπτικά συστατικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης