Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη παρακολούθησε για μια δεκαετία 657.461 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1999 και 2010. Για 6.517 παιδιά υπήρξαν διαγνώσεις διαταραχής στο φάσμα του αυτισμού (ASD). Δεν καταγράφηκε οποιασδήποτε σχέση μεταξύ του εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) και του αυτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που ο Βρετανός ερευνητής Andrew Wakefield πυροδότησε μια παγκόσμια υστερία με τον ισχυρισμό του ότι ένας κοινός εμβολιασμός ήταν κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνος για βλάβες νευρολογικής ανάπτυξης σε μικρά παιδιά.

Το 2017, περίπου 110.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ιλαράς

Οι μελέτες έκτοτε απέτυχαν να το υποστηρίξουν αυτό ξανά και ξανά. Τώρα, το 2019, μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τον αυτισμό και τη μοντελοποίησή τους σε σχέση με το εμβόλιο, αποκλείει ακόμη και τις μικρότερες πιθανότητες πρόκλησης ASD μέσω του εμβολιασμού. Η μελέτη έγινε από μια ομάδα ερευνητών του Statens Serum Institut.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι το έργο του Wakefield έχει αποσυρθεί, οι ερευνητές συνέχισαν να διερευνούν την όλο και πιο απομακρυσμένη πιθανότητα ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της διαταραχής.

Οι θάνατοι από ιλαρά

«Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να αποτελούν μια πλατφόρμα για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια, δημιουργώντας ανησυχίες μεταξύ των γονέων», λέει η Kristine Macartney, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και Παρακολούθησης Ανοσοποίησης της Αυστραλίας.

Η Hannah Kirk από το Ινστιτούτο Γνωστικών και Κλινικών Νευροεπιστημών του Monash συμφωνεί. «Αν και είναι φανταστικό να δούμε μια άλλη μελέτη υψηλής ποιότητας να αντικρούει τον μύθο του συνδέσμου του αυτισμού με τον εμβολιασμό MMR, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες, ο χρόνος και τα κεφάλαια πρέπει να κατευθύνονται προς την εξάλειψη κάτι που ήδη γνωρίζουμε ότι είναι λανθασμένο», λέει η Kirk.

Το 2017, περίπου 110.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ιλαράς σε περιοχές που δεν προστατεύονταν επαρκώς από τον εμβολιασμό.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στα Annals of Internal Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης