Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί η φυματίωση, ειδικά στην Ευρώπη, όπου τα ποσοστά είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, συμπεραίνει έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών και Υγείας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπογραμμίζεται, «η φυματίωση, η οποία προκάλεσε 1,7 εκατ. θανάτους παγκοσμίως το 2016» πλήττει κυρίως μειονεκτούσες ομάδες όπως άστεγοι, χρήστες ναρκωτικών, άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV, φυλακισμένους, πρόσφυγες και μετανάστες.

Η επιτροπή, υιοθετώντας την έκθεση του Ουκρανού βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Σέρχι Κιράλ, κάλεσε τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διάγνωση κάθε ασθενούς που διαπιστώνεται ότι πάσχει από φυματίωση.

Τονίζει ακόμη πως «είναι σημαντικό οι ασθενείς να υποβάλλονται σε επαρκή θεραπεία και να παρακολουθούνται έτσι ώστε να τελειώνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, που θεωρείται απαραίτητη, για την αποκατάσταση και την πρόληψη της ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτές υποστήριξαν επίσης την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας, τονίζοντας ότι «η φροντίδα για την πρόληψη και θεραπεία της φυματίωσης πρέπει να επικεντρωθεί σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες», ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται τα περισσότερα θύματα της ασθένειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης