Ζήσης Ψάλλας

Τόσο η ασπιρίνη όσο και ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται EPA, μειώνουν τον αριθμό των προκαρκινικών πολύποδων σε ασθενείς που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, μια κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι τόσο η ασπιρίνη όσο και το ΕΡΑ μείωσαν τον αριθμό των πολυπόδων του εντέρου σε ασθενείς ένα χρόνο μετά από κολονοσκόπηση, αν και δεν μείωσαν τις πιθανότητες ενός ατόμου να έχει τυχόν πολύποδες στο έντερο.

Οι ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη είχαν 22% λιγότερους πολύποδες στο τέλος της μελέτης ενός έτουςΟι ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη ανέπτυξαν λιγότερους πολυπόρους συνολικά. Οι ασθενείς που έλαβαν το EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) επίσης ανέπτυξαν λιγότερους πολύποδες.

Η μελέτη seAFOod, αποτέλεσμα μιας διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων του Leeds, του Nottingham, του Bradford και του Newcastle, καθώς και άλλων, δημοσιεύθηκε στο The Lancet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής συγγραφέας Mark Hull, καθηγητής Μοριακής Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε: «Η μελέτη seAFOod αποδεικνύει ότι τόσο η ασπιρίνη όσο και το ΕΡΑ έχουν προληπτικά αποτελέσματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό δεδομένου ότι είναι και οι δύο σχετικά φτηνές και ασφαλείς ενώσεις».

Σημαντικά αποτελέσματα

Δεδομένων των νέων στοιχείων, οι κλινικοί ιατροί πρέπει να εξετάσουν αυτούς τους παράγοντες για ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, παράλληλα με την τακτική παρακολούθηση μέσω κολονοσκόπησης.

Περί τα 700 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη από 53 νοσοκομεία στην Αγγλία, τα οποία αναγνωρίστηκαν ως άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου μετά από κολονοσκόπηση. Οι συμμετέχοντες κατενεμήθηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες θεραπείας και, κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, έλαβαν είτε ένα δισκίο ασπιρίνης 300 mg, είτε 2 γραμμάρια ΕΡΑ σε τέσσερις κάψουλες, είτε συνδυασμό ασπιρίνης και EPA, είτε ένα εικονικό σκεύασμα.

Οι ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη είχαν 22% λιγότερους πολύποδες στο τέλος της μελέτης ενός έτους σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Εκείνοι που έλαβαν EPA είχαν 9% λιγότερους πολύποδες.

Τα αποτελέσματα θεωρήθηκαν σημαντικά καθώς ο καρκίνος του εντέρου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων σε αρκετές χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης