Ζήσης Ψάλλας

Τα υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας συσχετίζονται με περισσότερη ασβέστωση των στεφανιαίων αρτηριών (CAC), αλλά όχι με με αυξημένη θνησιμότητα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα της άσκησης υψηλής έντασης, οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν αυτό το επίπεδο μπορεί να είναι κακό για την καρδιά.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου Cooper και του ιατρικού κέντρου UT Southwestern ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο αυτός ο τύπος άσκησης επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και θανάτου, αλλά δεν εντόπισαν επιπλέον κίνδυνο για τα άτομα με υψηλή δραστικότητα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα άτομα έχουν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο για ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών, γεγονός που μπορεί να είναι ένα σημάδι αθηροσκλήρωσης, μια ασθένεια όπου η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες και δημιουργεί κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα επίπεδα ασβεστίου δεν αύξησαν τον κίνδυνο θνησιμότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο

Το ερώτημα δεν ήταν ποτέ αν η άσκηση είναι καλή, μόνο αν η ακραία άσκηση είναι κακή. Η Laura F. DeFina, M.D., και συνεργάτες της αξιολόγησαν δεδομένα για γενικά υγιείς άνδρες χωρίς καρδιαγγειακή νόσο, για να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ υψηλών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και της ασβέστωσης καθώς και τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους άνδρες που έχουν λιγότερη σωματική δραστηριότητα, οι ασθενείς με τουλάχιστον 3,000 μεταβολικό ισοδύναμο εργασίας (MET) – λεπτά / εβδομάδα – ήταν πιο πιθανό να έχουν CAC 100 μονάδων Agatston. Ο σχετικός κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 11%.

Μετά από μια μέση παρακολούθηση 10,4 ετών, υπήρξαν 759 θάνατοι από κάθε αιτία και 180 θάνατοι από καρδιαγγειακά. Οι αντίστοιχοι θάνατοι μεταξύ αυτών που είχαν υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητα ήταν 40 και 10, αντίστοιχα. Η πιθανότητα θανάτου ήταν χαμηλότερη κατά 50% για τους άνδρες με CAC κάτω των 100 AU και σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 3.000 MET-min / εβδομάδα έναντι εκείνων με λιγότερο από 1.500 MET-min / εβδομάδα.

Τα ευρήματα θα πρέπει να καθησυχάσουν τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας καθώς φαίνεται ότι τα ιδιαίτερα ενεργά άτομα μπορούν να συνεχίσουν με ασφάλεια τα προγράμματα άσκησής τους, έγραψαν οι συγγραφείς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης