Ζήσης Ψάλλας

Η θεραπεία της ψωρίασης θα μπορούσε να γίνεται αποτελεσματικά και μέσω διαδικτύου. Η τακτική επίσκεψη στο γιατρό είναι το κλειδί για τη διαχείριση της ψωρίασης, μιας χρόνιας φλεγμονώδους κατάστασης του δέρματος που χαρακτηρίζεται από κνησμώδη ή οδυνηρά κόκκινα μπαλώματα τα οποία μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, η τακτική παρακολούθηση από γιατρό δεν είναι εύκολη και ειδικά για εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του University of Southern California, εγείρει την πιθανότητα μια μέρα, τα άτομα με ψωρίαση να μπορούν απλώς να είναι online για να λάβουν τη φροντίδα τους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open και διαπίστωσε ότι τόσο η διαδικτυακή όσο και προσωπική φροντίδα ήταν εξίσου αποτελεσματικές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

​Η χρήση της τηλεδερματολογίας πρέπει να εξεταστεί και σε άλλους πληθυσμούς ασθενών με χρόνιες δερματικές παθήσεις«Οι ασθενείς με χρόνια δερματικά νοσήματα χρειάζονται συνεχή φροντίδα και ανάλογα με το πού ζουν, η πρόσβασή τους σε δερματολόγο μπορεί να διαφέρει», λέει η  επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης April Armstrong, MD, MPH, καθηγήτρια δερματολογίας. «Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι ένα μοντέλο παροχής online φροντίδας είναι αποτελεσματικός τρόπος για να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς ανεξάρτητα από το πού ζουν ή ποια είναι η δουλειά τους και το πρόγραμμα ζωής τους».

Στην πολυκεντρική μελέτη, η Armstrong και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν περίπου 300 ασθενείς οι οποίοι είχαν τυχαιοποιηθεί είτε σε διαδικτυακή είτε σε προσωπική φροντίδα και παρακολούθησαν τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ασθενείς που ήταν επιφορτισμένοι με τη διαδικτυακή φροντίδα έχουν συνδεθεί σε μια ασφαλή πλατφόρμα υγείας στο διαδίκτυο, όπου μπορούσαν να επικοινωνούν με τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή με τον δερματολόγο, και να μοιράζονται εικόνες από το δέρμα τους λαμβάνοντας συστάσεις θεραπείας.

Αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας

Μετά την ανασκόπηση των διαβιβαζόμενων πληροφοριών, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης αξιολόγησαν την πρόοδο των ασθενών, παρέχοντας εκπαίδευση στους ασθενείς και συνταγογραφούμενα φάρμακα ηλεκτρονικά. Οι ασθενείς που έλαβαν προσωπική φροντίδα έλαβαν τη συνήθη θεραπεία.

Η σοβαρότητα της ψωρίασης μετρήθηκε στην αρχή και πάλι σε τρεις, έξι, εννέα και 12 μήνες. Σε όλες τις επισκέψεις παρακολούθησης, οι δύο ομάδες πέτυχαν παρόμοια βελτίωση στη βαθμολογία της σοβαρότητας της ψωρίασης.

«Από την πλευρά του ασθενούς, υπάρχουν πολλά οφέλη για ένα μοντέλο παροχής online φροντίδας. Δεν χρειάζεται να ταξιδεύουν, μπορούν να λαμβάνουν ειδική φροντίδα υψηλής ποιότητας στο σπίτι και μπορούν να επικοινωνούν με τον γιατρό τους σε χρόνο που είναι βολικό γι’ αυτούς» λέει η Armstrong. «Από την οπτική γωνία ενός γιατρού, τα οφέλη περιλαμβάνουν ευελιξία στο πού και πότε εργάζονται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης