Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης βρήκαν αυτοαντιδραστικά κύτταρα σε άτομα που πάσχουν από ναρκοληψία. Αυτή είναι μια νέα, σημαντική απόδειξη ότι πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια. Η νέα γνώση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη αντιμετώπιση της πάθησης, πιστεύουν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί σήμερα ιατρικά, αλλά τα νέα ερευνητικά αποτελέσματα ανοίγουν το δρόμο για ακόμα καλύτερες θεραπείες

Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο.

Πολλοί πάσχοντες εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή υποκριτίνη, που ρυθμίζει την αφύπνιση. Στους περισσότερους ασθενείς με ναρκοληψία, οι νευρώνες που παράγουν υποκριτίνη έχουν καταστραφεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν δύο τύποι ναρκοληψίας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από τον τύπο 1, που είναι η πιο κοινή μορφή, στερούνται την υποκριτίνη και υποφέρουν από καταπληξία (σύντομη απώλεια μυϊκού ελέγχου).Τα άτομα με τύπο 2 δεν στερούνται υποκριτίνης και δεν υποφέρουν από καταπληξία. Παρόλα αυτά, εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα με τους ασθενείς τύπου 1.

Αυτοάνοση πάθηση

Ερευνητές από τη Σχολή Υγείας και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης μαζί με συναδέλφους τους βρήκαν μια σημαντική απόδειξη ότι η ναρκοληψία είναι αυτοάνοση ασθένεια.

«Βρήκαμε αυτοαντιδραστικά κυτταροτοξικά CD8 Τ κύτταρα στο αίμα των ασθενών με ναρκοληψία. Δηλαδή, τα κύτταρα αναγνωρίζουν τους νευρώνες που παράγουν υποκριτίνη η οποία ρυθμίζει την αφύπνιση. Δεν αποδεικνύει ότι είναι αυτά που σκοτώνουν τους νευρώνες, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροεπιστημών Birgitte Rahbek Kornum.

Οι ερευνητές μελέτησαν και ανέλυσαν δείγματα αίματος από 20 άτομα με ναρκοληψία. Επιπλέον, αναλύθηκαν δείγματα αίματος από μια ομάδα 52 υγιών ατόμων. Σε όλους σχεδόν τους 20 ασθενείς με ναρκοληψία, οι ερευνητές βρήκαν αυτοαντιδραστικά CD8 Τ κύτταρα. Αλλά η αυτοαντιδραστικότητα δεν βρέθηκε μόνο σε άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή ύπνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης αυτοαντιδραστικά κύτταρα σε υγιή άτομα.

«Βρήκαμε επίσης αυτοαντιδραστικά κύτταρα σε μερικά από τα υγιή άτομα, αλλά εδώ τα κύτταρα πιθανώς δεν είχαν ενεργοποιηθεί. Είναι κάτι που βλέπουμε όλο και πιο συχνά στην αυτοανοσία, ότι υπάρχει μια αδρανής κατάσταση που δεν ενεργοποιείται σε όλους. Το επόμενο μεγάλο παζλ είναι να μάθουμε γιατί συμβαίνει η ενεργοποίηση», είπε η Rahbek Kornum.

Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί σήμερα ιατρικά, αλλά τα νέα ερευνητικά αποτελέσματα ανοίγουν το δρόμο για ακόμα καλύτερες θεραπείες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης