«Πολιτική απάντηση» στην ασυδοσία των προηγούμενων χρόνων και στην ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου που οδήγησε στο party του φαρμάκου, είναι -κατά την κυβέρνηση- οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο του φαρμάκου. Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση εργασίας με θέμα την ανάπτυξη και τη διαχείριση δεδομένων Μητρώων Ασθενών, την προηγούμενη Παρασκευή.

Άξιο απορίας, βέβαια, είναι ποιους μηχανισμούς ελέγχου εννοεί ο υπουργός, όταν η συνταγογράφηση και η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης συνεχίζει να καλπάζει ανεξέλεγκτη… Όπως και ο ίδιος ο κ. Ξανθός έχει παραδεχτεί στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής στο φάρμακο, σχετικά με το θέμα του claw back, θα συνεχίσει να υπάρχει υπέρβαση «γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά τη δαπάνη». Αφού, όμως, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφουν πίσω στο κράτος οι φαρμακευτικές εταιρείες, δεν «ιδρώνει» το αυτί των κυβερνώντων στις προειδοποιήσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει προτείνει, για όσο διαρκεί το μέτρο του claw back, να μοιραστεί η φαρμακευτική δαπάνη σε τρεις κλειστούς προϋπολογισμούς. Οι τρεις κατηγορίες θα είναι μία για τα εντός καθεστώτος προστασίας φάρμακα, μία για τα εκτός προστασίας και τα γενόσημα και μία για τα ακριβά φάρμακα του ν. 3816. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή του claw back, ώστε κάθε κατηγορία φαρμάκων να πληρώνει για την επιβάρυνση που προκαλεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τη δαπάνη ανά κατηγορία φαρμάκων, τα τελευταία χρόνια μένει σταθερή η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία ενώ αυξάνεται διαρκώς η δαπάνη για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Επομένως, την αύξηση της υπέρβασης προκαλούν τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα των ξένων πολυεθνικών και όχι τα οικονομικά φάρμακα, off patent και γενόσημα που παράγει κυρίως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Υπολογίζεται ότι για το 2018 το claw back θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate), η επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές εταιρείες θα φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ. Αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα για τη δικαιότερη κατανομή του claw back και επιβαρυνθεί η ελληνική παραγωγή φαρμάκου χωρίς να ευθύνεται, θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για την επιβίωση των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης