Σημαντική αύξηση παρουσιάζει παγκοσμίως ο ρυθμός αύξησης της συστολικής πίεσης του αίματος (του μεγαλύτερου από τους δύο αριθμούς που μετρούν την πίεση – ο χαμηλός αριθμός δείχνει τη διαστολική πίεση), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA» (Journal of American Medical Association), ανέλυσαν στοιχεία από 844 μελέτες από 154 χώρες. Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά 8,7 εκατομμύρια ανθρώπους και κάλυπταν την περίοδο 1980-2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη δείχνει ότι σε αυτά τα 35 χρόνια η συστολική πίεση εμφανίζει σαφή ανοδική τάση διεθνώς. Το 2015 εκτιμάται ότι στη Γη 3,5 δισεκατομμύρια ενήλικες -περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός- είχαν αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση τουλάχιστον 110 έως 115 mm Hg (δηλαδή 11 έως 11,5), ενώ 874 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κανονική υπέρταση, καθώς η συστολική πίεσή τους ήταν 140 mm Hg (14) ή μεγαλύτερη.

Η αρτηριακή συστολική πίεση που είναι τουλάχιστον 140 mm Hg έχει συσχετισθεί με διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, νεφρών κι άλλα. Η επιδημία παχυσαρκίας επιτείνει το πρόβλημα της υπέρτασης. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η συστολική πίεση, που αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 1990-2015, σχετίζεται με μια αύξηση των θανάτων κατά 1,4 φορές. Σε σχέση με άλλους παράγοντες κινδύνου, η αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση θεωρείται η κυριότερη αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης