Ζήσης Ψάλλας

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με το ρητό, “είμαστε αυτό που τρώμε”, αλλά γνωρίζατε ότι το φαγητό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη σας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Auriel Willette, επίκουρος καθηγητής, και η ομάδα ερευνητών από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής του State University της Iowa ανακάλυψαν μια ορμόνη κορεσμού που σε υψηλότερα επίπεδα θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το άρθρο που περιγράφει τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκε στη Neurobiology of Aging.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI), οι ερευνητές εξέτασαν την ορμόνη κορεσμού που ονομάζεται χολεκυστοκίνη (Cholecystokinin ή CCK), σε 287 άτομα. Η CCK βρίσκεται τόσο στο λεπτό έντερο όσο και στον εγκέφαλο. Στο έντερο, επιτρέπει την απορρόφηση των λιπών και των πρωτεϊνών. Στον εγκέφαλο, βρίσκεται στον ιππόκαμπο, που είναι η περιοχή η οποία σχηματίζει τη μνήμη.

Οι ορμόνες κορεσμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα CCK, η πιθανότητα να έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση, μια πρόδρομη κατάσταση στη νόσο Αλτσχάιμερ, μειώνεται κατά 65%.

«Ελπίζουμε να ρίξουμε φως στο πώς οι ορμόνες κορεσμού στο αίμα και στον εγκέφαλο επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Willette.

Η Alexandra Plagman, επικεφαλής συγγραφέας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια δήλωσε ότι επέλεξε να επικεντρωθεί στην CCK επειδή εκφράζεται έντονα στη διαμόρφωση της μνήμης. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των επιπέδων CCK και των επιπέδων μνήμης και φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο και σε άλλες περιοχές.

Επίσης, εξέτασαν τις πρωτεΐνες p-tau και tau, οι οποίες θεωρούνται τοξικές για τον εγκέφαλο, για να δουν πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν τη CCK και τη μνήμη. Διαπίστωσαν ότι καθώς τα επίπεδα tau αυξήθηκαν, η υψηλότερη CCK δεν σχετίζονταν πλέον με λιγότερη μνήμη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η μελέτη θα ενθαρρύνει άλλους να εξετάσουν τη διατροφική αξία μιας δίαιτας, σε αντίθεση με την εξέταση της θερμιδικής πρόσληψης. Η Plagman εξετάζει ήδη τον τρόπο με τον οποίο η δίαιτα μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα της CCK εστιάζοντας στη γλυκόζη νηστείας και τις κετόνες.

«Με την εξέταση της διατροφικής πλευράς, μπορούμε να πούμε εάν μια συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει την νόσο Αλτσχάιμερ ή να αποτρέψει την πρόοδο της νόσου», δήλωσε η Plagman.

«Η ρύθμιση του πότε και πόσο τρώμε μπορεί να έχει κάποια σχέση με το πόσο καλή είναι η μνήμη μας», πρόσθεσε ο Willette. «Αυτό που τρώμε και τι κάνει το σώμα μας με αυτό επηρεάζει τον εγκέφαλό μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης