Με έντονη ανησυχία ασθενείς, αλλά και εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας παρακολουθούν τις εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου, μετά τους «τριγμούς» που προκάλεσε επιστολή του Διονυσίου Φιλιώτη, ιδρυτή της Φαρμασέρβ-Lilly προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Στην επιστολή η εταιρεία κάνει λόγο για αδυναμία καταβολής του clawback και του rebate, που έχουν ανέλθει στο δυσθεώρητο ποσοστό του 70%, πράγμα που υποχρεώνει την εταιρεία να διαθέτει τα φάρμακά της με αρνητικό κέρδος, διακινδυνεύοντας τη βιωσιμότητά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία όμως κάνει ένα βήμα ακόμα και δηλώνει ότι δεν δύναται να προμηθεύει πλέον τον ΕΟΠΥΥ με συγκεκριμένα φάρμακα κατηγορίας 1Α, γιατί της είναι εντελώς ασύμφορο.

Καταργείται η αρχή της επιχειρηματικότητας

H επιστολή αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία γιατί έρχεται σχεδόν σε συνέχεια επιστολής άλλης φαρμακευτικής εταιρείας προς το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομικών, η οποία απεστάλη πριν λίγες μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την επιστολή της η εταιρεία διαμαρτυρόταν έντονα για το ακραίο ύψος των επιστροφών που έχει τεθεί από την Πολιτεία και ζητούσε επιμόνως συνάντηση με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη κίνηση της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο του ΣΦΕΕ όσο και του PhRMA Innovation Forum (PIF), που τον τελευταίο καιρό έχουν ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για την αδυναμία του κλάδου να ανταποκριθεί στο διαρκώς αυξανόμενο clawback και rebate, το οποίο πλέον καταργεί ακόμα και την ίδια την αρχή της επιχειρηματικότητας.

Πηγή: HEALTH DAΙLY

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης