Ιδιαίτερα αποτελεσματική θεωρείται η τεχνική της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης, λόγω της ταχείας ανάρρωσης του ασθενούς, της γρήγορης επανόδου σε κανονική δραστηριότητα, του άριστου αισθητικού αποτελέσματος, της απουσίας επιπλοκών, καθώς και του σχεδόν μηδενικού ποσοστού υποτροπής. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε κάθε μορφή βουβωνοκήλης σε άνδρες και γυναίκες.

Στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης εκπαιδεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη έξι Έλληνες γενικοί χειρουργοί, στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργάνωσε το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης περιλάμβανε την πραγματοποίηση live λαπαροσκοπικής αποκατάστασης δύο περιστατικών βουβωνοκήλης και μίας κήλης αθλητών (ηβαλγία) σε τρεις ασθενείς, από τον γενικό χειρουργό, εξειδικευμένο στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Μιχάλη Γενίτσαρη, συνεργάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου.

Μετά την παρουσίαση της τεχνικής, την περιγραφή των σταδίων της λαπαροσκοπικής επέμβασης και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του πλέγματος που τοποθετείται, οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν στο χειρουργείο την πραγματοποίηση της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης και στα τρία περιστατικά.

Η διαδικασία της επέμβασης περιελάμβανε την είσοδο λαπαροσκοπικής κάμερας και λαπαροσκοπικών μικροεργαλείων στην κοιλιά από τρεις τομές, 0,5 – 1 εκατοστό. Ακολούθως, τοποθετήθηκε το πλέγμα, το οποίο καθηλώθηκε με clips, καλύπτοντας το χάσμα της βουβωνοκήλης, μεταξύ των μυών του κοιλιακού τοιχώματος και του περιτοναίου (εξωπεριτοναϊκά). Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται για τρίτη φορά στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης