Ζήσης Ψάλλας

Μια δοσολογία χαμηλής δόσης ασπιρίνης μπορεί να αποτελέσει μια νέα οδό για τη μείωση της παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο JNeurosci. Η μελέτη εντοπίζει νέο ρόλο για ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Δεν είναι η πρώτη φορά που η ασπιρίνη συνδέεται με την αυτοφαγία.Αν και η ακριβής αιτία της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι άγνωστη, η μειωμένη κάθαρση της τοξικής πρωτεΐνης που ονομάζεται βήτα αμυλοειδές, ειδικά στον ιππόκαμπο, θεωρείται ο κύριος μηχανισμός. Η ενεργοποίηση του κυτταρικού μηχανισμού που είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο προκύπτει επομένως ως μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την επιβράδυνση της νόσου.

Με βάση μελέτες που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της ασπιρίνης και του μειωμένου κινδύνου του επιπολασμού της νόσου του Αλτσχάιμερ, ο Kalipada Pahan, καθηγητής νευρολογίας στο Rush University, στο Σικάγο, και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι η ασπιρίνη μειώνει την παθολογία των πλακών του βήτα αμυλοειδούς στα ποντίκια με διέγερση των λυσοσωμάτων, οργανίδια που αποτοξινώνουν τα κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αυτοφαγία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ασπιρίνη συνδέεται με την αυτοφαγία. Μια σημαντική ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος βρήκε ότι η ασπιρίνη επιταχύνει τη διαδικασία της αυτοφαγίας και άρα αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να αυτοκαθαρίζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρούσα έρευνα προσθέτει νέες γνώσεις πέραν από τις καθιερωμένες χρήσεις της ασπιρίνης για ανακούφιση από τον πόνο και για θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης