Στις στρεβλώσεις της φαρμακευτικής πολιτικής που ισχύει στην Ελλάδα, αλλά και στη στρατηγική του κλάδου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για το μέλλον αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.

Κατά τις τοποθετήσεις του στο 29ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», καθώς και στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, ο κ. Τρύφων τόνισε πως το σημερινό πλαίσιο φαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκεται «σε πλήρη ανισορροπία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος της ELPEN επισήμανε πως «σε έναν ήδη χαμηλό προϋπολογισμό για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, καλούνται να ενσωματωθούν δύο εντελώς διαφορετικά κονδύλια, οι ανασφάλιστοι και τα εμβόλια, που αφορούν στην κοινωνική πρόληψη. Συγχρόνως, εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα μας το κραυγαλέο φαινόμενο τα γενόσημα φάρμακα να μην μπαίνουν αυτόματα στο σύστημα, αλλά να υπόκεινται σε αξιολόγηση, ενώ παράλληλα καλούνται να πληρώσουν και clawback, παρά το γεγονός, ότι συμβάλλουν στη δημιουργία εξοικονομήσεων κι όχι υπερβάσεων».

Αναλύοντας περαιτέρω το ζήτημα του clawback, ο κ. Τρύφων ανέφερε, πως σχετίζεται άμεσα με τις τιμές των φαρμάκων, εξηγώντας, πως «υπάρχουν φάρμακα με πολύ χαμηλή τιμή, τα οποία έχουν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις τιμών, με αντίστοιχα ποσοστά σε clawback». Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πάγια θέση του κλάδου για ύπαρξη ενός συντελεστή απομείωσης του clawback στα οικονομικά φάρμακα, από τη στιγμή που συντελούν στη μείωση της δαπάνης.

Φορολόγηση στο 70% του τζίρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ χαρτογράφησε τη στρατηγική πορεία του κλάδου της ελληνική παραγωγής φαρμάκων για το μέλλον. Επισήμανε τη διαφοροποίηση, τις συνεργασίες και τη στόχευση σε ξένες αγορές ως τα βασικά συστατικά του μίγματος στρατηγικής, στην οποία πρέπει να προσανατολιστούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες από εδώ και πέρα.

Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι «ήδη πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αναπροσαρμόσει τη στρατηγική τους, πετυχαίνοντας τη μετεξέλιξή τους από παραδοσιακές βιομηχανίες σε κόμβους φαρμακευτικής τεχνολογίας. Κι αυτό εν μέσω ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος με βασικά χαρακτηριστική τη σοβαρή έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων και την εξαντλητική άμεση και έμμεση φορολόγηση που φτάνει το 70% του τζίρου τους».

Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα τέτοιων ελληνικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και την ELPEN, για την οποία είπε πως «σχεδιάζει να θέσει το επόμενο διάστημα σε λειτουργία μια νέα σύγχρονη παραγωγική μονάδα για εισπνεόμενα φάρμακα, στοχεύοντας στην κάλυψη κυρίως της ζήτησης από αγορές του εξωτερικού».

Όπως σχολίασε, «οι παραπάνω στρατηγικές επιλογές στοιχειοθετούν ένα μοντέλο τεχνολογίας, διαφοροποίησης και χρηματοδότησης, το οποίο προϋποθέτει την ύπαρξη τόσο ενός σταθερού πλαισίου από την πλευρά του κράτους, όσο και της κατάλληλης επιχειρηματικής κουλτούρας για ανάληψη ρίσκου».

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης «μιας εθνικής πολιτικής που να μην τιμωρεί την παραγωγή, τις επενδύσεις, την έρευνα και τις βιομηχανίες, που μένουν Ελλάδα, πληρώνοντας υψηλότατες εισφορές κι ενισχύοντας την εγχώρια απασχόληση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης