Θάνος Ξυδόπουλος

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Βιολογίας των Ιατρικών Συστημάτων (BIMSB) του MDC, στο Βερολίνο, βρήκαν μια πρωτεΐνη που έχει σημαντικό αντίκτυπο στους υγιείς μύες και στη διάρκεια ζωής. Τα ζώα που δεν διαθέτουν αυτή την πρωτεΐνη η οποία ονομάζεται LIN-53, έχουν σοβαρά μυϊκά ελαττώματα, περιορισμένη κινητικότητα και πεθαίνουν νωρίς σε σύγκριση με τα ζώα που διαθέτουν την πρωτεΐνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ. Baris Tursun, ο οποίος διευθύνει το BIMSB’s Gene Regulation και το Cell Death Decision Lab, και οι συνεργάτες του βρήκαν δύο συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η LIN-53 λειτουργεί σε σκουλήκια. Τα ευρήματά τους, που αναφέρονται στο περιοδικό Aging Cell, αποτελούν τη βάση για περαιτέρω μελέτες σχετικά με την ανθρώπινη μορφή της πρωτεΐνης.

Η LIN-53 δεν είναι απλώς κάποια πρωτεΐνη, είναι ένας “ιστόνιος συνοδός”, που δεσμεύεται σε μόρια που ονομάζονται ιστόνες, μακρά τμήματα που περιτυλίγουν το DNA σφιχτά ώστε να προσαρμόζεται στον πυρήνα των κυττάρων. Οι τροποποιήσεις ιστονών μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα έκφρασης γονιδίων, επηρεάζοντας την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη διάρκεια ζωής ενός οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα των μοριακών βιολόγων και των γενετιστών διερεύνησε το ρόλο της LIN-53 στο Caenorhabditis elegans (C. elegans), ένα σκουλήκι με μήκος 1 χιλιοστό. Αναφέρεται επίσης ως νηματώδης σκώληκας, είναι ένας από τους πρωταρχικούς οργανισμούς μοντέλων που χρησιμοποιούνται στην έρευνα για τη γήρανση επειδή πολλά από τα γονίδια του είναι εξαιρετικά διατηρημένα ή βρίσκονται σε διάφορα άλλα είδη.

Όταν οι ερευνητές απέβαλλαν το γονίδιο για την LIN-53, τα σκουλήκια έδειξαν μειωμένη ικανότητα μετακίνησης και ζούσαν λιγότερα από τα σκουλήκια που είχαν το γονίδιο.

Αυτό δείχνει σαφώς ότι η LIN-53 παίζει ρόλο στους υγιείς μύες και στη διάρκεια ζωής. Η ομάδα ερεύνησε περαιτέρω και βρήκε ότι η LIN-53 επηρεάζει την ανάπτυξη μυών μέσω του μοριακού συμπλέγματος που ονομάζεται NuRD, ενώ επηρεάζει τη διάρκεια ζωής μέσω ενός άλλου συμπλέγματος που ονομάζεται Sin3. Το γεγονός ότι πρόκειται για ξεχωριστές διαδρομές, υποδηλώνει έντονα τη σημασία της LIN-53 ως συνδέσμου μεταξύ της υγείας και της διάρκειας ζωής.

Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη LIN-53 είναι πολύ παρόμοια με την ανθρώπινη πρωτεΐνη RBBP4 / 7, οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ιδέες που αποκτήθηκαν από τα μικροσκοπικά σκουλήκια για να αναζητήσουν παρόμοιες απαντήσεις στον άνθρωπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης