Ζήσης Ψάλλας

Οι γυναίκες που μετά τα 50 τους δήλωσαν ότι απολαμβάνουν τη ζωή τους είχαν προσδόκιμο ζωής σχεδόν 37 ακόμη χρόνια, σε σύγκριση με μόλις 31 χρόνια που είχαν όσες δεν απολαμβάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με ερευνητές του University College του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες των 50 ετών, με τους ευτυχισμένους να ζουν, κατά μέσο όρο, άλλα 33 χρόνια, σε σύγκριση με 27 χρόνια που έχουν οι μίζεροι.  

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 9.800 συμμετέχοντες στην English Longitudinal Study of Ageing. Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2002 και 2013 όταν η μέση ηλικία ήταν τα 64 έτη.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την υποκειμενική ευημερία – πόσο απολαμβάνουν τη ζωή τους και πώς αισθάνονται. Η Nancy Mramor, ψυχολόγος στο Πίτσμπουργκ που ειδικεύεται στην υγεία, το άγχος και την ευεξία, αλλά δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε: «Είναι η αντίληψη του πόσο καλά είσαι, όχι για το πόσο καλά είσαι πραγματικά». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές παρακολούθησαν έπειτα τους συμμετέχοντες. Οι άνθρωποι με μια πιο θετική προοπτική όχι μόνο ζουν περισσότερα χρόνια αλλά και απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, έδειξαν τα αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα υγείας που συνδέονται με τη θετική προοπτική συνέχισαν καθώς ο πληθυσμός μεγάλωνε σε ηλικία. Στις ηλικίες 60, 70 και 80, εκείνοι με υψηλή απόλαυση της ζωής και χωρίς κατάθλιψη έζησαν περισσότερο.

«Οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν μια ανταπόκριση στο νευρικό σύστημα, το οποίο δημιουργεί φθορά στο σώμα» είπε η Mramor. «Όταν σκέφτεστε ότι είστε καλά, είτε αυτό είναι σωστό είτε λάθος, στέλνετε θετικά μηνύματα στο σώμα σας. Υπάρχουν στοιχεία ότι αν είστε ελεύθεροι άγχους εξαφανίζεται ένα βαρύ φορτίο από το σώμα σας».

Με πιο απλά λόγια, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν κάτι να ζήσουν. Τους αρέσει η ζωή και έτσι τείνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους περισσότερο από τους άλλους. Από την άλλη μεριά, βέβαια, είναι δύσκολο να αλλάξουμε τις μακροχρόνιες αρνητικές ή απαισιόδοξες πεποιθήσεις μας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης