Θάνος Ξυδόπουλος

Μία από τις πιο καινοτόμες μελέτες για παιδιά ήταν μια πρόσφατη μέτρηση των τελομερών τους – τα μικροσκοπικά “καπάκια” σε κάθε σκέλος του DNA μας, τα οποία χρησιμεύουν για την προστασία των άκρων των χρωμοσωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές από το Murdoch Children’s Research Institute προχώρησαν σε μια νέα φάση της μελέτης Child Health CheckPoint που ήταν μια εφάπαξ φυσική αξιολόγηση 1.800 παιδιών και των γονέων τους σε 30 πόλεις και πόλεις της Αυστραλίας.

Ο επικεφαλής της μελέτης, John Nguyen, δήλωσε ότι τα υγιή τελομερή είναι μακριά και δυνατά, αλλά τα κοντύτερα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της γήρανσης και συνδέονται με ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Τα τελομερή συντομεύονται κάθε φορά που ένα κύτταρο χωρίζεται σε δύο, πράγμα που συμβαίνει με την ανάπτυξη και τη συντήρηση του σώματος.

«Θα μπορούσατε να συγκρίνετε τα τελομερή με τα μικροσκοπικά πλαστικά στο τέλος των κορδονιών σας. Μόλις αυτά φθαρούν, τα κορδόνια σας αρχίζουν να διαλύονται», δήλωσε οNguyen. «Όταν τα τελομερή διαβρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό οδηγεί στον κυτταρικό θάνατο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Nguyen εξήγαγε το DNA και μέτρησε το μήκος των τελομερών από δείγματα αίματος που ελήφθησαν από περίπου 1.200 παιδιά και τους γονείς τους, τα οποία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης υγείας της μελέτης CheckPoint.

«Προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε εάν το μήκος των τελομερών είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομικό ή επηρεάζεται περισσότερο από τον τρόπο ζωής», δήλωσε ο κ. Nguyen. «Η ομάδα συνέλεξε ένα από τα μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων τελομερών στην Αυστραλία».

Ο Nguyen είπε ότι λίγα είναι γνωστά για τα υγιή τελομερή μήκη στα παιδιά, και αυτή η μελέτη θα ήταν χρήσιμη για τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας τη σύγκριση διεθνών πληθυσμών.

Όπως αναμενόταν, οι ενήλικες είχαν βραχύτερα τελομερή από τα παιδιά. Βρέθηκαν επίσης παραλληλίες μεταξύ του μήκους των τελομερών των παιδιών και των γονέων τους.

Ο Nguyen δήλωσε ότι το μήκος των τελομερών των παιδιών φαίνεται να είναι εν μέρει αποτέλεσμα γενετικής αλλά επηρεάζεται επίσης από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλή δουλειά για να μάθουμε για τα περίπλοκα κληρονομούμενα πρότυπα του μήκους των τελομερών και τη σχέση ανάμεσα στη μείωση των τελομερών και των ασθενειών», δήλωσε ο Nguyen.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMJ Open.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης