Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα δείχνει πόσο αγχωτικά ξεκινά την καριέρα του ένας γιατρός: τόσο που το DNA του γηράσκει έξι φορές πιο γρήγορα σε σχέση με το φυσιολογικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προηγούμενη έρευνα έχει εντοπίσει τα τελομερή ως δείκτη γήρανσης και κινδύνου ασθένειας. Τα διαχρονικά ευρήματα υποδεικνύουν την πιθανότητα να χρησιμεύει το μήκος των τελομερών ως βιοδείκτης που παρακολουθεί τις επιδράσεις του στρες», ανέφερε ο νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος Srijan Sen από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Και συμπλήρωσε: «Θα είναι σημαντικό να μελετήσουμε πώς οι αλλαγές των τελομερών παίζουν ρόλο σε μεγαλύτερες ομάδες γιατρών και άλλων ανθρώπων που υπόκεινται σε συγκεκριμένες παρατεταμένες πιέσεις».

Οι ερευνητές πήραν δείγματα DNA από 250 νέους γιατρούς στην αρχή και στο τέλος του πρώτου επαγγελματικού έτους τους. Αυτά συγκρίθηκαν με δείγματα 84 πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Επιπλέον, η ομάδα μέτρησε τα ποσοστά ψυχικής ευημερίας και στρες των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου χρησιμοποιώντας ερωτηματολογίων καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Εκτός από το γεγονός ότι η σμίκρυνση των τελομερών ήταν έξι φορές μεγαλύτερη στους γιατρούς, ήρθαν στο φως και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα, για παράδειγμα, όσο πιο πολλές ώρες εργάζονταν οι νέοι γιατροί, τόσο γρηγορότερα τα τελομερή τους συρρικνώνονταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ώρες εργασίας υπολογίστηκαν κατά μέσον όρο σε 64,5 για μια τυπική εβδομάδα αλλά ορισμένοι γιατροί εργάζονταν περισσότερο και σε μόνιμη βάση.

«Οι απαντήσεις που έδωσαν ορισμένοι από τους ασκούμενους έδειξαν ότι κάποιοι είχαν κατά μέσο όρο πάνω από 80 ώρες εργασίας την εβδομάδα και διαπιστώσαμε ότι αυτοί που εργάζονταν συνήθως τόσες πολλές ώρες είχαν την περισσότερη φθορά στα τελομερή τους», είπε ο ο Sen.

Τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα του DNA από βλάβες – έχουν συγκριθεί με τα πλαστικά καλύμματα στα άκρα των κορδονιών – και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας το σώμα να αναπτυχθεί και να επιδιορθωθεί. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς μεγαλώνουμε, τα τελομερή συρρικνώνονται.

Άλλοι παράγοντες που φαίνεται να συντομεύουν τα τελομερή γρηγορότερα από το φυσιολογικό, περιλαμβάνουν τη γέννηση ενός μωρού και την ανεπάρκεια ύπνου. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης