Ζήσης Ψάλλας

Το άγχος επιταχύνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες από λοιμώξεις όπως COVID-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του University of Southern California.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει φυσιολογικά μια δραματική υποβάθμιση. Με την προχωρημένη ηλικία, το ανοσοποιητικό προφίλ ενός ατόμου εξασθενεί και περιλαμβάνει πάρα πολλά φθαρμένα λευκά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν και πολύ λίγα φρέσκα, «απλοϊκά» λευκά αιμοσφαίρια έτοιμα να δεχτούν νέους εισβολείς. 

Αλλά τι εξηγεί τις δραστικές διαφορές υγείας στους ηλικιωμένους; Οι ερευνητές του USC αποφάσισαν να δουν αν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στο άγχος για όλη τη ζωή και της μείωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Αναζήτησαν και διασταύρωσαν σύνολα δεδομένων από τη Michigan’s Health and Retirement Study, μια διαχρονική μελέτη για την υγεία και την οικογενειακή κατάσταση καθώς και τα δημόσια και ιδιωτικά συστήματα υποστήριξης ηλικιωμένων Αμερικανών.

Για να υπολογίσουν την έκθεση σε διάφορες μορφές κοινωνικού στρες, οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις από ένα δείγμα 5.744 ενηλίκων ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που είχε σχεδιαστεί για να αξιολογήσει το κοινωνικό στρες, συμπεριλαμβανομένων των αγχωτικών γεγονότων ζωής και τις καθημερινές διακρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, τα δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες αναλύθηκαν μέσω κυτταρομετρίας ροής, μια εργαστηριακή τεχνική που μετράει και ταξινομεί τα κύτταρα του αίματος καθώς περνούν ένα προς ένα σε μια στενή ροή μπροστά από ένα λέιζερ. Τα άτομα με υψηλότερο σκορ στρες είχαν υψηλότερα ποσοστά φθαρμένων λευκών αιμοσφαιρίων. Η συσχέτιση μεταξύ αγχωτικών γεγονότων της ζωής και λιγότερων έτοιμων να ανταποκριθούν, ή “απλοϊκών” Τ-λεμφοκυττάρων παρέμεινε ισχυρή ακόμη και μετά τον έλεγχο για την εκπαίδευση, το κάπνισμα, το ποτό, τον ΔΜΣ και την εθνικότητα.

Τα Τ-κύτταρα -ένα κρίσιμο συστατικό της ανοσίας- ωριμάζουν σε έναν αδένα που ονομάζεται θύμος, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς μπροστά και πάνω από την καρδιά. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ο ιστός στον θύμο αδένα συρρικνώνεται και αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή των κυττάρων του ανοσοποιητικού. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης