Θάνος Ξυδόπουλος

Εάν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα φλεγμονής σε όλο το σώμα σας, να καθυστερήσετε την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και να ζήσετε περισσότερο, καταναλώνετε λιγότερο φαγητό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θερμιδικός περιορισμός έχει αποδειχθεί σε ζωικά μοντέλα ως μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις κατά των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Αν και οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα μεμονωμένα κύτταρα υφίστανται πολλές αλλαγές καθώς ο οργανισμός μεγαλώνει, δεν γνωρίζουν πως ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επηρεάσει αυτές τις αλλαγές.

Οι ερευνητές συνέκριναν αρουραίους που κατανάλωναν 30% λιγότερες θερμίδες με αρουραίους που ακολουθούσαν κανονικές δίαιτες. Οι δίαιτες των ζώων ελέγχονταν από την ηλικία των 18 μηνών έως τους 27 μήνες.

Κατά την έναρξη και την ολοκλήρωση της δίαιτας, η ομάδα του Belmonte απομόνωσε και ανέλυσε συνολικά 168.703 κύτταρα από 40 κυτταρικούς τύπους σε 56 αρουραίους. Τα κύτταρα προέρχονταν από λιπώδεις ιστούς, το ήπαρ, τους νεφρούς, την αορτή, το δέρμα, τον μυελό των οστών, τον εγκέφαλο και τους μυς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές από τις αλλαγές που συνέβησαν καθώς οι αρουραίοι μεγάλωναν με τη φυσιολογική διατροφή δεν εμφανίστηκαν σε αρουραίους με περιορισμένη διατροφή, ακόμα και στη μεγάλη ηλικία. Πολλοί από τους ιστούς και τα κύτταρα των ζώων στην περιορισμένη διατροφή έμοιαζαν με εκείνα των νεαρών αρουραίων. Συνολικά, το 57% των μεταβολών της κυτταρικής σύνθεσης που σχετίζονται με τη γήρανση και παρατηρήθηκαν στους αρουραίους σε μια κανονική δίαιτα δεν υπήρχαν στους αρουραίους υπό δίαιτα.

Μερικά από τα κύτταρα και τα γονίδια που επηρεάζονται περισσότερο από τη δίαιτα σχετίζονται με την ανοσία, τη φλεγμονή και τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Ο αριθμός των ανοσοκυττάρων σε σχεδόν όλους τους ιστούς που μελετήθηκαν αυξήθηκε δραματικά με την ηλικία στους αρουραίους ελέγχου, αλλά δεν επηρεάστηκε στους αρουραίους με περιορισμένες θερμίδες. 

Η κύρια ανακάλυψη στην τρέχουσα μελέτη είναι ότι η αύξηση της φλεγμονώδους απόκρισης κατά τη διάρκεια της γήρανσης θα μπορούσε να κατασταλεί συστηματικά με θερμιδικό περιορισμό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης