Η γήρανση είναι αναπόφευκτη αλλά η παχυσαρκία όχι

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, 20:53
Η γήρανση είναι αναπόφευκτη αλλά η παχυσαρκία όχι

Ζήσης Ψάλλας

Η διατήρηση του νεανικού βάρους είναι μια πρόκληση με τα χρόνια, ακόμη και όταν δεν τρώμε περισσότερο ή δεν ασκούμαστε λιγότερο. 

Ένας λόγος που κερδίζουμε βάρος καθώς γερνάμε είναι επειδή σταδιακά χάνουμε μυϊκή μάζα, περίπου 1% κάθε χρόνο, λέει ο Donald D. Hensrud, αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής ιατρικής και διατροφής στο Mayo Clinic College of Medicine.

Η μείωση της μυικής μάζας προκαλεί μείωση του βασικού μεταβολισμού μας, δηλαδή καίμε λιγότερες θερμίδων ενώ είμαστε σε ανάπαυση. Όσο χαμηλότερος είναι ο ρυθμός μεταβολισμού, τόσο λιγότερες θερμίδες καίμε. Και διατηρώντας την ίδια πρόσληψη θερμίδων, παχαίνουμε.

"Μπορεί να μην φαίνεται ότι χάνουμε μυική μάζα από χρόνο σε χρόνο, αλλά αυτό γίνεται εμφανές όταν συγκρίνονται οι ηλικίες των 20 και των 80 ετών", λέει ο Hensrud. 

Επίσης, η αυθόρμητη σωματική δραστηριότητα -δηλαδή όχι αυτή που σκοπίμως κάνουμε και αναφέρεται ως άσκηση- μειώνεται με την ηλικία. "Σε γενικές γραμμές, ο μέσος 80άρης κινείται λιγότερο με μικρούς και μεγάλους τρόπους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με το μέσο 20άρη", λέει ο Hensrud. "Και η άσκηση συνήθως μειώνεται".

Η διαιτολόγος Bethesda Jessica Murgueytio συμφωνεί. "Πολλοί από τους ασθενείς μου παραδέχονται ότι κινούνται λιγότερο καθώς γερνούν και το πρώτο πράγμα που προτείνω για την απώλεια βάρους είναι να προσθέσετε σωματική άσκηση -τουλάχιστον δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα- για να επιβραδύνετε τη σαρκοπενία (απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία), μαζί με μια επιπλέον ημέρα ή δύο για καρδιαγγειακή άσκηση", λέει η Murgueytio.

Πέρα από τις αλλαγές στη μυική μάζα και την άσκηση, υπάρχουν και οι αλλαγές στις ορμόνες: στους άνδρες μειώσεις  τεστοστερόνης και στις γυναίκες μειώσεις οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορεί επίσης να επηρεάσουν το βάρος. Αλλά είναι ψευδές ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κερδίζουν περισσότερο βάρος από τους άνδρες, λέει ο Hensrud. Και τα δύο φύλα κερδίζουν, αλλά το βάρος στις γυναίκες τείνει να κατανέμεται πιο γρήγορα γύρω από την κοιλιά και αυτός είναι ο λόγος για την παρανόηση.

Η αύξηση του σωματικού βάρους φαίνεται να επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες παρομοίως, λέει ο Hensrud συνήθως περίπου μισό κιλό ετησίως και πιο συχνά αυτό γίνεται στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτό μπορεί να μην μοιάζει πολύ, αλλά αυτή η περίοδος κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά. Αυτό είναι σωρευτικό και μετά από 20-30 χρόνια φαίνεται η διαφορά. 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, 20:53