Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της Πέμπτης. Η αιτία της σημαντικής αυτής μεταβολής είναι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ένα θερμό μέτωπο προερχόμενο από τα δυτικά  το οποίο θα συνδυαστεί με ψυχρές επιφανειακές αέριες μάζες.

Μέχρι το μεσημέρι τοπικά έντονες βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο νότιο Ιόνιο, και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και στη Δυτική Μακεδονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη – Χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχέςΜετά το μεσημέρι οι βροχές σταδιακά θα επεκταθούν στο Αιγαίο, όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδευτούν από καταιγίδες. Παράλληλα, στην Ήπειρο θα εκδηλωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, ενώ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, σε ολόκληρη τη Δ. Μακεδονία καθώς και σε πεδινά τμήματα της Βορειοδυτικής Θεσσαλίας, στα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας και στα βόρεια τμήματα της Θράκης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέχρι το βράδυ της Πέμπτης οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία. Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ οι άνεμοι στο Ιόνιο θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η νεότερη δορυφορική εκτίμηση χιονοκάλυψης καθώς και προγνωστικοί χάρτες με την επέκτασή της και το ύψος χιονιού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρύο και βροχή στην Αττική 

Η λιακάδα της Τετάρτης στην Αττική σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ήταν παραπλανητική αφού την Πέμπτη στην Αθήνα ξημερώνει μια εντελώς διαφορετική ημέρα. Συγκεκριμένα η Πέμπτη θα ξεκινήσει στο λεκανοπέδιο με βροχές μεγάλης διάρκειας ,αλλά και κρύο. Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του forecastweather:

Από το ξημέρωμα θα αρχίσει να βρέχει από τα νοτιοδυτικά ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται  στα βορειοδυτικά ορεινά,αρχικά από τα 800-900m προς τον Κιθαιρώνα αλλά και πιθανώς σε χαμηλότερα υψόμετρα. Βαθμιαία όμως θα περιοριστούν στις κορυφές και θα μετατραπούν σε βροχή.

Χαρακτηριστικά του καιρού στα βόρεια προάστια της Αθήνας

Όσον αφορά τις βροχές,αναμένεται να έχουν μεγάλη διάρκεια σταθερής έντασης και κατά διαστήματα θα έχουν ισχυρότερη ένταση. Προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα αρχίσουν να σταματούν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Χαρακτηριστικά του καιρού στο κέντρο της Αθήνας

Οι άνεμοι στο λεκανοπέδιο θα πνέουν ανατολικοί 3-5Bf, κυρίως στα ανατολικά, ενώ νοτιότερα νοτιοανατολικοί και από το απόγευμα νοτιοδυτικοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία: Κέντρο: 7 -10οC, βόρεια προάστια: 6 – 8oC,υπερβόρεια:5 -9oC, δυτικά προάστια : 6 – 10oC,νότια προάστια:8-11oC

Ο καιρός της Πέμπτης: Με κόκκινο χρώμα οι χιονοπτώσεις και με μπλε χρώμα οι βροχοπτώσεις
Ύψος χιονιού (μεσημέρι Πέμπτης)
Νεφοκάλυψη (πρωί Πέμπτης)

Αναλυτικά ο καιρός της Πέμπτης σε διάφορες περιοχές της χώρας:

Μακεδονία, Θράκη


Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Xιονοπτώσεις την Πέμπτη

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά χιονοπτώσεις, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα. Τα φαινόμενα, που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο, τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 7, που τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νότια και βαθμιαία στα υπόλοιπα κυρίως θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). Τα φαινόμενα, που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα. Τα φαινόμενα, που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά, τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις απογευματινές ώρες πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη 

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και από τις μεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 1.000 μέτρα). Σποραδικές καταιγίδες πιθανόν να εκδηλωθούν τις απογευματινές ώρες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια.

Χαρακτηριστικά του καιρού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή

Την Παρασκευή ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Οι βροχές θα περιοριστούν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα, βροχές ή χιονόνερο τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

Bροχοπτώσεις την Παρασκευή

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ και σταδιακά στα βορειοανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Χιονοπτώσεις την Παρασκευή

Θερμοκρασία: Σε μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Forecastweather.gr, weather.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης