Παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο πιο «καυτός» μήνας του καλοκαιριού. Όταν μάλιστα οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με υγρασία και άπνοια, τότε η κατάσταση καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το μεσημέρι του Σαββάτου ο υδράργυρος βρίσκεται στο «κόκκινο» στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να σπεύσουν στις παραλίες προκειμένου να αναζητήσουν λίγη δροσιά. Αντίθετα, λίγοι ήταν εκείνοι που επέλεξαν να κάνουν τη βόλτα τους στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, καθώς ο ήλιος ήταν καυτός. Στην Παλαιόχωρα Χανίων το θερμόμετρο έδειξε 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Φαράγγι της Σαμαριάς και στις Μοίρες Ηρακλείου «χτύπησε» 40άρι. Στον Δήμο Αρφαρών στη Μεσσηνία καταγράφηκαν, επίσης, πολύ υψηλές θερμοκρασίες (40), ενώ παρόμοια ήταν η κατάσταση σε Αγρίνιο και Λάρισα. Στη Σπάρτη ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» ακόμα και στους 41 βαθμούς Κελσίου. Η μέγιστη θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο της Αττικής έφθασε τους 37 βαθμούς, ενώ στο νησί της Ρόδου τους 39.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τη Δευτέρα θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ η κατάσταση θα βελτιωθεί, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε βαθμιαία πτώση από Βορρά προς Νότο.

Ο καιρός της Κυριακής

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας, με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, προβλέπει για την Κυριακή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα, από 23 έως 37 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, από 18 έως 34 στη δυτική Ελλάδα και έως τους 37 βαθμούς στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, από 24 έως 32 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (τοπικά στη νότια Κρήτη η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 έως 39 βαθμούς) και από 25 έως 34 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η πρόβλεψη του καιρού για την Κυριακή στις 09.00

Η πρόβλεψη του καιρού για την Κυριακή στις 14.00

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί 6 μποφόρ και το βορειοδυτικό όπου θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς και στον Κορινθιακό μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Η πρόβλεψη του καιρού για την Κυριακή στις 18.00

Ηλιοφάνεια και ζέστη θα έχει η Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στον Σαρωνικό από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά και αυξημένα ποσοστά υγρασίας τις πρωινές ώρες θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Κυριακή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (δυτική)
– Περιφερειακή Ενότητα Λαρίσης
– Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας
– Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας
– Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας
– Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας
– Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Σημειώνεται ότι η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης