Με βροχές και καταιγίδες μάς αποχαιρετά ο τελευταίος μήνας της άνοιξης, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί για έκτακτα καιρικά φαινόμενα που θα κάνουν την εμφάνισή τους από το μεσημέρι της Πέμπτης και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως το απόγευμα του Σαββάτου, 31 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, ο καιρός θα παρουσιάσει σήμερα επιδείνωση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, θα σημειωθούν από το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ιόνιο, στη δυτική και στη βόρεια Ελλάδα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και πιθανόν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Την Παρασκευή  ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που και πάλι θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, προβλέπονται στη Μακεδονία, στη Θράκη, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ.

3. Το Σάββατο, παρά την εξασθένηση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές, δεν αποκλείεται κατά διαστήματα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν το πρωί στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες να συνεχιστούν.

Δορυφορική εικόνα από την ανατολική Μεσόγειο


Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Μακεδονία, Θράκη

Προβλέπονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4, βαθμιαία νότιοι 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αναμένονται τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονα κυρίως στη Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αναμένονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες κυρίως το βράδυ στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στα δυτικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές . Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία στα βόρεια 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Στη συμπρωτεύουσα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Παρασκευή

Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια, όπου τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν παροδικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα, όπου πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι βορειοδυτικοί εντάσεως 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 και στα νοτιά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Ένταση ανέμων βάσει του συστήματος 'Ποσειδών'

Το μέγεθος των κυματισμών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης