Άστατος αναμένεται ο καιρός το επόμενο 48ωρο στη χώρα μας, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες καταιγίδες κατά τόπους αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής προειδοποιεί για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων από το Σάββατο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

A. Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο (Σάββατο 24-02-18) και από τα νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Κατά διαστήματα τα νησιά του Ιονίου (κυρίως τα νοτιότερα) και τη δυτική Πελοπόννησο.
2. Σταδιακά μέχρι και τις απογευματινές ώρες την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (περιλαμβανόμενης της Αττικής), τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
3. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (25-02-18) την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και σταδιακά τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής για το Σάββατο 24/02/2018 για τις πρώτες πρωινές ώρες 05:00 – 08:00

β. Τις παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής χώρας (πάνω από τα 800 μέτρα).

Νεφώσεις με βροχές, που στη συνέχεια θα ενταθούν και θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Τα φαινόμενα κατά τόπους ενδέχεται να είναι ισχυρά, ενώ βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, που αργότερα θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια θυελλώδεις 8 μποφόρ, με εξασθένηση στη συνέχεια.

Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής για το Σάββατο 24/02/2018- 08:00 – 11:00

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα περιμένουμε το Σάββατο και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και στα νότια μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Κακοκαιρία και την Κυριακή 

Β. Κακοκαιρία προβλέπει η ΕΜΥ από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-18) και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:

1. Την Κυριακή (25-02-18) τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
2. Τη Δευτέρα (26-02-18) εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές βαθμιαία όλη την υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα έντονα από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β. Τις πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές:

1. Την Κυριακή (25-02-18) της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (πάνω από τα 700 μέτρα), της Θεσσαλίας (πάνω από τα 500 μέτρα) και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (πάνω από τα 300 μέτρα).

Βροχοπτώσεις την Κυριακή

2. Τη Δευτέρα (26-02-18) και την Τρίτη (27-02-18) της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και βαθμιαία της Θράκης (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 μέτρα), της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (με ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μέτρα).

Πηγές: ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης