«Σκαμπανεβάσματα» θα παρουσιάσει ο καιρός την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς από αύριο και κυρίως την Τετάρτη έως και την Παρασκευή θα σημειώσει ραγδαία επιδείνωση, εν συνεχεία θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων, ενώ νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από το Σάββατο.

Ειδικότερα, με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ προειδοποιεί για επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Τις χιονοπτώσεις

Α. Την Τετάρτη (13-02-2019)
Από αύριο και κυρίως την Τετάρτη έως και την Παρασκευή θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση ο καιρόςΣτα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας και από το μεσημέρι στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από τις απογευματινές ώρες οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Αττικής) και στην Εύβοια κατά τόπους θα πυκνώσουν.

 Β. Την Πέμπτη (14-02-2019)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική) και στα ορεινά της Κρήτης (ενδεικτικό υψόμετρο στη Θεσσαλία 200 μέτρα, στην ανατολική Στερεά 400 μέτρα).

Από τις απογευματινές ώρες προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων που θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.

2. Τους θυελλώδεις βόρειους – βορειοανατολικούς ανέμους (8-9 μποφόρ), που μετά το μεσημέρι της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα φθάσουν στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Εξασθένηση των βοριάδων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

3. Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) που θα γίνει αισθητή από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Τετάρτης και της Πέμπτης, ο οποίος τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Βροχόπτωση την Τετάρτη (το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της βροχόπτωσης)

4. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα επηρεάσουν από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, πρόσκαιρη ύφεση προβλέπεται για την Παρασκευή, όμως από το Σάββατο (15-02-2019) αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού στην ανατολική Ελλάδα.

Δείτε την κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών:

Προειδοποιήσεις και από το meteo

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης, που κατευθύνονται προς τα Βαλκάνια, θα επηρεάσουν την Ελλάδα από την Τρίτη έως το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA).

Η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει περίπου πέντε έως έξι βαθμούς Κελσίου κάτω από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού.

Πρόγνωση καιρού (βράδυ Τρίτης)

Αντίθετα, στη δυτική Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα αναμένονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Για σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με βροχές και μετά το απόγευμα τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και τοπικές βροχές στα βόρεια και πιθανόν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς στη Β. Ελλάδα (στη δυτική Μακεδονία από -2 έως 9 βαθμούς), από 6 έως 16 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, από 4 έως 14 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -1 έως 9 βαθμούς), από 10 έως 15 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 18 βαθμούς στην Κρήτη, από 6 έως 13 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως τους 15 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και στο βορειοανατολικό και νότιο Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους-νοτιοδυτικούς σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς ισχυρούς 6 μποφόρ και πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Πρόγνωση καιρού (μεσημέρι Τετάρτης)

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και αυξημένη υγρασία τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, με ενίσχυση μετά το απόγευμα σε ισχυρούς 6 μποφόρ και στα νότια τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Άνεμος επιφανείας (Το χρώμα δηλώνει την ένταση του ανέμου στην κλίμακα Μποφόρ)

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους σχεδόν μέτριους 4 μποφόρ και τις βραδινές ώρες σε βορειοδυτικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Χιονόπτωση την Τετάρτη (το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της χιονόπτωσης το τελευταίο 3ωρο))

Χιονόπτωση την Πέμπτη (το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της χιονόπτωσης το τελευταίο 3ωρο.)

Πηγή χαρτών: meteo και poseidon

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης