Αποστολή: Ελένη Καραθάνου

Ιερουσαλήμ. Μία από τις αρχαιότερες πόλεις παγκοσμίως. Η ιστορία της ξεκινάει 2000 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού από τους Καναανίτες (ή Χαναανίτες), όπου σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη είναι απόγονοι του τέταρτου γιου του Νώε, Χαν. Βρίσκεται στο γεωγραφικό χώρο της Μέσης Ανατολής, στα όρη της Ιουδαίας, ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Νεκρά Θάλασσα. Οι θρησκευτικές διαμάχες στην περιοχή επηρέασαν την ανθρώπινη ιστορία όπου ακόμα και σήμερα αποτελεί χριστιανικό, ιουδαϊκό και μουσουλμανικό κέντρο με έντονη ιστορική και θρησκευτική σημασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανταποκρίτρια του zougla.gr στα Ιεροσόλυμα, Έλενα Καραθάνου Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο ανάγει την ύπαρξη του στην αρχαιότερη χριστιανική εκκλησία της περιοχής, η οποία χτίστηκε μετά την σταύρωση και ανάσταση του Ιησού Χριστού. Οι πρώτοι μάρτυρες της εκκλησίας ήταν ο πρωτομάρτυρας Στέφανος ο οποίος λιθοβολήθηκε επειδή υποστήριξε ότι ο Χριστός είναι ο Μεσσίας και ο Απόστολος Ιάκωβος ο οποίος υπήρξε θύμα των διωγμών των Ιουδαίων κατά των Χριστιανών.

Κατηφορίζοντας κάποιος το δρόμο από το Πατριαρχείο χάνεται μέσα στα μικρά πλακόστρωτα σοκάκια, κάποια από τα οποία διατηρούν ακόμη τις πέτρες τους από την εποχή του Χριστού. Εκεί, οι μουσουλμάνοι έμποροι που έχουν μάθει σε πολλές γλώσσες αρκετές λέξεις, σου μιλούν κυρίως στα ελληνικά, ρωσικά ή αγγλικά ζητώντας σου να δεις από κοντά τα προϊόντα τους. Σε λιγότερο από 100 μ. ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στον Πανάγιο Τάφο, καθώς διανύει μία απόσταση μόλις τριών λεπτών.

Την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας όμως ο χρόνος που θα χρειαστεί για να περπατήσει κάποιος αυτή την διαδρομή μπορεί να φτάσει και μισή ώρα. Στην ίδια πλευρά με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο βρίσκεται και η Πύλη του Δαυίδ όπου οι σταυροφόροι έχτισαν έναν πανύψηλο πύργο. Από κει σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και το εμπορικό κέντρο Mamilla από το οποίο θα περάσουν τουλάχιστον μία φορά οι τουρίστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν φτάσει κάποιος στον Πανάγιο Τάφο διαπιστώνει ότι τα μαγαζάκια που βρίσκονται δεξιά και αριστερά είναι γεμάτα από εκκλησιαστικά είδη. Οι προσκυνητές του Πανάγιου Τάφου δεν είναι μόνο χριστιανοί. Κυρίως τις ημέρες του Πάσχα οι πιστοί που φτάνουν στα Ιεροσόλυμα ανέρχονται σε χιλιάδες, όπου ανάμεσά τους είναι και αλλόθρησκοι οι οποίοι «σηκώνουν» το δικό τους Γολγοθά. Στον Πανάγιο Τάφο τρεις εκκλησίες έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στο κτίριο και τα προσκυνήματά του. Πρόκειται για το Ελληνοορθόδοξο Πατριαρχείο, το Αρμενικό και το Τάγμα των Φραγκισκανών. Οι Κόπτες και οι Συριάνοι έχουν μόνο το δικαίωμα της προσευχής σε αυτά. Ο ναός κατασκευάστηκε από την Αγία Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου περίπου τον 4ο αιώνα.

Ξεναγηθείτε στην Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων μέσα από τον φακό του zougla.gr:

Δυτικό Τείχος ή Τείχος Δακρύων

Αποτελεί για αιώνες χώρο προσευχής και προσκυνήματος των Εβραίων. Είναι χτισμένο στο σημείο όπου οικοδομήθηκε ο Ναός του Σολομώντα ο οποίος καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους και χτίστηκε εκ νέου από τον Ζοροβάβελ (πολιτικός ηγέτης των Ιουδαίων 7ος -6ος αιώνας π.Χ). Το σημερινό τείχος, κατά την παράδοση, είναι μέρος του δεύτερου ναού. Ονομάστηκε και Τείχος των Δακρύων επειδή οι προσκυνητές του θρηνούσαν την απώλεια του Ναού τους. Από τα μέσα του 19ου αιώνα έγιναν ανεπιτυχείς προσπάθειες για να αγοραστούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και της περιοχής από Εβραίους. Στη συνέχεια το τείχος έγινε το «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε Εβραίους και μουσουλμάνους στην οποία βρισκόταν ένα μέρος του τείχους.

Κατά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το ‘67, οι ισραηλινοί κατάφεραν και πήραν την πρώην πλέον μουσουλμανική περιοχή γύρω από το τείχος και την κατεδάφισαν για να επεκτείνουν το χώρο προσευχής. Το μέρος αυτό χωρίζεται στη μέση με ένα διαχωριστικό όπου από τη μία πλευρά προσεύχονται οι άντρες και από την άλλη οι γυναίκες. Εδώ οι πιστοί στέκονται όρθιοι μπροστά από το τείχος και προσεύχονται, συχνά ταλαντευόμενοι, ή κάθονται σε καρέκλα λίγο πιο μακριά από αυτό. Κατά την αποχώρησή τους κάνουν μερικά βήματα προς τα πίσω για να μην γυρίσουν αμέσως την πλάτη τους σε αυτό.

Οδός του Μαρτυρίου και Πύλη των Λεόντων

Βαδίζοντας στο δρόμο που περπάτησε ο Χριστός για να φτάσει στο Γολγοθά, συναντά κανείς μερικά από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα. Μετά τον Πανάγιο Τάφο ο πιστός φτάνει στην οδό του Μαρτυρίου (ή αλλιώς Via Dolorosa) όπου κατευθύνεται προς τη φυλακή του Χριστού το γνωστό Πραιτώριο. Ελάχιστα μέτρα από αυτό υπάρχει το σημείο όπου ο Πόντιος Πιλάτος διέταξε την καταδίκη του, παρόλο που δεν πίστευε στην ενοχή του. Στον ίδιο δρόμο υπάρχουν τα δικαστήρια όπου ο Χριστός δικάστηκε και οι Ρωμαίοι στρατιώτες του φόρεσαν στο κεφάλι το αγκάθινο στεφάνι και του έδωσαν το Σταυρό του. Στη θέση τους υπάρχει μια εκκλησία για να θυμίζει τα ιστορικά γεγονότα.

Εδώ, τα κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν στο Τάγμα των Φραγκισκανών. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης κατευθυνόμενος προς την έξοδο της Πύλης, συναντάει άλλο ένα ιερό μέρος. Είναι ο χώρος όπου γεννήθηκε η Παναγία. Μπαίνοντας κανείς μέσα στο κτίριο αυτό, αντικρίζει ένα μικρό εκκλησάκι και σκάλες που οδηγούν κάτω από την επιφάνεια της γης. Πρόκειται για δυο επίπεδα όπου στο πρώτο υπάρχει η εικόνα της Παναγιάς ενώ στο δεύτερο μία εικόνα με τους γονείς της Παναγίας, Αγίου Ιωακείμ και Αγίας Άννας. Εκεί είναι και το τέλος της διαδρομής της Οδός του Μαρτυρίου, στην πύλη της Γεσθημανής ή του Αγίου Στεφάνου ή την Πύλη του Λέοντος.

Ιστορικό πλαίσιο

Σήμερα η Ιερουσαλήμ (ή αλλιώς Ιεροσόλυμα) χωρίζεται στην Παλαιά και τη Νέα Πόλη. Η Παλαιά Πόλη που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς έχει έκταση ενός χιλιομέτρου και περιβάλλεται από πανύψηλα τοίχοι μέσα στα οποία συνυπάρχουν τέσσερις συνοικίες. Η χριστιανική, η αρμενική, η εβραϊκή και η μουσουλμανική. Τα τείχοι της Παλαιάς Πόλης χτίστηκαν από το Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα και έχουν 8 Πύλες από τις οποίες η μία είναι κλειστή. Πρόκειται για τη Χρυσή Πύλη απ’ όπου πέρασε ο Χριστός για να μπει στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων.

Από την ίδια Πύλη εισήλθε πανηγυρικά και ο αυτοκράτορας Ηράκλειτος μεταφέροντας τον Τίμιο Σταυρό το 629 μ. Χ από τους Πέρσες που τον είχαν κλέψει. Η Πύλη αν και παρέμενε κλειστή, άνοιξε μία φορά το χρόνο, την Κυριακή των Βαϊων όπου περνούσε ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης σε ανάμνηση της εισόδου του Ιησού αλλά στη συνέχεια απαγορεύτηκε και έκλεισε παντελώς. Σύμφωνα με την παράδοση θα ανοίξει την Δευτέρα Παρουσία.

-Η Νέα Πύλη: βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του τείχους.
-Η Πύλη του Ηρώδη: βρίσκεται νοτιοδυτικά.
-Η Πύλη της Δαμασκού: Θεωρείται η ομορφότερη από αρχιτεκτονικής απόψεως. Οι Άραβες την αναφέρουν ως Μπαμπ αλ Αμούντ που σημαίνει η πύλη της Στήλης εξαιτίας του μνημείου της νίκης που στήθηκε την εποχή του Αδριανού.
-Η Πύλη των Λεόντων ή της Γεσθημανής ή του Αγίου Στέφανου: βρίσκεται ανατολικά, απέναντι από το όρος των Ελαιών και είναι δίπλα στον κήπο της Γεσθημανής και τον τάφο της Παναγίας και την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου του πρωτομάρτυρος.
-Η Πύλη της Αγίας Σιών: βρίσκεται στο λόφο της Σιών.
-Η Πύλη του Δαυίδ ή της Γιάφας: βρίσκεται στα δυτικά της πόλης. Ένας πανύψηλος πύργος που χτίστηκε από τους σταυροφόρους αποτελεί σημείο κατατεθέν για την περιοχή.
-Η Πύλη των Ιουδαίων.



Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό γραφείο Γενικού Τουρισμού Mistakidis tours, για την ευγενική χορηγία του ταξιδιού στα Ιεροσόλυμα.

Επικοινωνία:
info@mistakidistours.gr
+210 52 21 860, 210 5234396
Αγ. Κωνσταντίνου 6, 1ος όροφος, Τ.Κ.: 104,31, Αθήνα

Δείτε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης