Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «χρηματιστήριο» των κρυπτονομισμάτων έχει μπει για τα καλά στη ζωή πολλών πολιτών, που προσπαθώντας να προβλέψουν τις αυξομειώσεις στις τιμές αυτών των νέων, κατά πολλούς, ανταλλακτικών μέσων, και με τις κατάλληλες αγοραπωλησίες, προσδοκούν στα κέρδη που υπόσχεται αυτή η αγορά.

Το zougla.gr, έπειτα από τη συνέντευξη με έναν χρηματιστή που μας ανέλυσε το φαινόμενο και τη συνέντευξη με έναν youtuber που θεωρείται «γκουρού» της παράξενης αυτής αγοράς – που αποτιμάται πια σε αρκετά τρισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζει τον τρόπο που… δημιουργούνται, ή μάλλον «εξορύσσονται» τα κρυπτονομίσματα.

Το φαινομενικά άυλο αυτό ανταλλακτικό ηλεκτρονικό μέσο, δεν παράγεται από μια κεντρική αρχή – κάτι που θα ερχόταν και σε σύγκρουση με τη φιλοσοφία του – αλλά από… απλούς χρήστες του διαδικτύου! Ο κάθε ένας μπορεί, με την προϋπόθεση ότι θα προμηθευτεί και θα λειτουργεί ένα πολύ ισχυρό υπολογιστικό σύστημα, να εξορύξει κάποιο κρυπτονόμισμα. Η ανταμοιβή του, για την εργασία αυτή, δεν είναι άλλη από ένα ποσό σε αυτό το κρυπτονόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που θα παρακολουθήσετε, με μια επένδυση σε υπολογιστικό μηχάνημα της τάξης των 5.000 ευρώ περίπου, και με κόστος το ηλεκτρικό ρεύμα για τη συνεχή λειτουργία του, μπορεί να παραχθούν επαρκείς ποσότητες κρυπτονομισμάτων – στο Etherium εν προκειμένω – που θα αποσβέσουν την επένδυση αυτή μέσα σε λίγους μήνες.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τις τιμές των κρυπτονομισμάτων, που μεταβάλλονται δραστικά και διαρκώς. Όπως λένε οι ειδικοί, τόσο η επένδυση αγοράς όσο και εξόρυξης τους αποτελεί τεράστιο ρίσκο για τον υποψήφιο επενδυτή, που μπορεί μέσα σε μικρό διάστημα να δει τα χρήματα που έχει δαπανήσει να εξανεμίζονται…

Δείτε το ρεπορτάζ στο οποίο ο Στάθης Βερβελάκης, ειδικός στα υπολογιστικά συστήματα, με τους συνεργάτες του μας εξηγούν τη διαδικασία:

 

 

Δείτε ακόμα:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης