Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης

Υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα η φύση των οποίων δεν επιτρέπει σε όσους τα υπηρετούν να γνωρίζουν γιορτές και αργίες. Είτε πρόκειται για επαγγέλματα καθήκοντος, το οποίο θα πρέπει να ασκείται ανελλιπώς για το καλό του πολίτη και του κοινωνικού συνόλου, είτε για κάποια υπηρεσία, που εξυπηρετεί την κάλυψη ορισμένων αναγκών ή την παροχή υπηρεσιών διασκέδασης, για τις οποίες υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου και κατά την αλλαγή του χρόνου!

Το zougla.gr συνάντησε ή συνομίλησε τηλεφωνικά με ανθρώπους από διάφορες ειδικότητες, οι οποίοι οφείλουν λόγω του λειτουργήματος το οποίο επιτελούν ή της κρίσιμης υπηρεσίας που παρέχουν να βρίσκονται διαρκώς στις επάλξεις. Και το «ρεβεγιόν» της Πρωτοχρονιάς δεν αποτελεί εξαίρεση…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνθρωποι αυτοί μας περιέγραψαν τις ιδιαίτερες συνθήκες του επαγγέλματός τους, τα συναισθήματα που βιώνουν εργαζόμενοι αυτές τις στιγμές, αλλά και κάποια συμβάντα που τους έχουν τύχη στη βάρδια της αλλαγής του χρόνου. 

Ξεκινάμε με τα κρίσιμα επαγγέλματα-λειτουργήματα. 

Διασώστες του ΕΚΑΒ

Οι Δημήτρης Κοκκώνης και Γιάννης Μουστάκας, διασώστες του ΕΚΑΒ, έχουν στην αρμοδιότητά τους μια ιδιαίτερα απαιτητική περιοχή, γύρω από την Ομόνοια. «Εμείς πληρωνόμαστε ηθικά κυρίως, οπότε έτσι το αντιμετωπίζουμε… Έχει τύχει να κάνουμε αλλαγή του χρόνου ακόμα και σε… ασανσέρ… Το βλέπουμε λίγο διαφορετικά το όλο ζήτημα, το έχουμε συνηθίσει και δεν έχουμε πρόβλημα» επισημαίνουν και προσθέτουν: «Μια φορά στις γιορτές, σε μία μόνο βάρδια είχαμε τα εξής περιστατικά: μαχαίρωμα-μαχαίρωμα-πυροβολισμοί-μαχαίρωμα… Συνηθίζεται λέτε αυτό; Αν ήμουν εκτός του χώρου, δεν θα το άντεχα… Πλέον όμως ξέρω και το μυαλό μας λειτουργεί μόνο για να σώσουμε μια ζωή… Τα υπόλοιπα, περί γιορτών, τα σκεφτόμαστε μετά».

Δείτε το βίντεο:

 

Διοικητής Πυροσβεστικού Σταθμού

Ο Χρήστος Σημιακάκης είναι ο διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών και μας υποδέχτηκε στον ιστορικό (ήταν ο πρώτος της Ελλάδας) χώρο, στην οδό Μουρούζη. «Πάντα βρισκόμαστε στις επάλξεις και κάνουμε ένα δύσκολο επάγγελμα, που το αγαπάμε όμως όλοι. Είναι δύσκολο να είσαι μακριά από την οικογένεια αυτές τις μέρες, κάποιοι όμως πρέπει να δουλέψουν για να υπάρχει ασφάλεια για όλους» αναφέρει και συμπληρώνει: «Τα περιστατικά που έχουμε δεν γνωρίζουν ούτε γιορτές ούτε αργίες, ανά πάσα στιγμή μπορεί να χτυπήσουν τα κουδούνια… Τις ώρες των γιορτών μάς έχουν συμβεί πολλά, ειδικά βέβαια την… Ανάσταση και με τις φωτιές που προκύπτουν». 

Δείτε το βίντεο:

 

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ

Ο Γιάννης Μαυρομάτης είναι αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς υπηρετεί στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου η παραβατικότητα «χτυπάει κόκκινο». Όπως σημειώνει στον φακό του zougla.gr, «αυτές τις μέρες είθισται να τις περνάμε με τις οικογένειές μας, όμως εμείς, 365 μέρες τον χρόνο, πρέπει να είμαστε στις επάλξεις, αφού πρόκειται για λειτούργημα κι όχι για επάγγελμα. Οι οικογένειές μας μπορεί να στενοχωριούνται που συχνά μας χάνουν αυτές τις ώρες, όμως είναι μεγάλη μας χαρά οι συμπολίτες μας να νιώθουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης και ότι κάποιος τους φυλάει. Διότι η ασφάλεια είναι ένα από τα ύψιστα αγαθά».

Ερωτώμενος για κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό που του έτυχε σε βάρδια της Πρωτοχρονιάς, μας περιγράφει: «Έχει τύχει την ώρα της αλλαγής του χρόνου να γίνεται διάρρηξη. Ειδοποιηθήκαμε και συλλάβαμε τους δράστες εντός της οικίας… Έπειτα επέστρεψαν οι ιδιοκτήτες που έλειπαν στο ρεβεγιόν και είδαν έντρομοι τι έχει συμβεί. Αμέσως μετά άλλαξαν τα συναισθήματά τους, όταν διαπίστωσαν ότι η αστυνομία έκανε τη δουλειά της σωστά»…

Δείτε το βίντεο:

 

Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος

Στις επάλξεις, όλες τις ημέρες και ώρες, βρίσκονται φυσικά και οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος. Συνομιλήσαμε με τον Σταύρο Γκαγκαρέλλη, υποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη, το νησί που δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών. «Έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι μπορεί να εργαζόμαστε στις γιορτές από τη στιγμή που θα τοποθετούμαστε στην υπηρεσία μας, μετά τη Σχολή. Γι’ αυτό δεν μας προκαλείται κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα στενοχώριας και έλλειψης» αναφέρει.

«Έχουμε χτίσει όμως και σχέσεις μεταξύ μας, πέραν των συναδελφικών, επομένως το να περνάς τις γιορτές με τον συνάδελφό σου δεν είναι κάτι άσχημο. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον στην υπηρεσία και προσπαθούμε να περνάμε ευχάριστα ούτως ή άλλως» μας λέει, συμπληρώνοντας επίσης ότι «η ένταση, πολλές φορές, της βάρδιας που έχουμε εδώ λόγω των απαιτήσεων εξαιτίας του μεταναστευτικού δεν σε αφήνει να σκεφτείς ούτε Χριστούγεννα ούτε τίποτα… Ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους σε κίνδυνο ή ακυβέρνητα σκάφη»…

 

Μαία

Ένα βρέφος μπορεί να έρθει, φυσικά, στη ζωή οποιαδήποτε στιγμή. Η Κωνσταντίνα Νούσια, μαία, γνωστή για τις εκστρατείες ενημέρωσης που πραγματοποιεί κατά της αλόγιστης εφαρμογής των καισαρικών κατά τη γέννα, μίλησε στον φακό του zougla.gr. «Νομίζω ότι αυτό το επάγγελμα-λειτούργημα που ασκούμε, ειδικά μέσα στα Χριστούγεννα, τη γιορτή της γέννησης του Θείου Βρέφους, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο…  Φυσικά λοιπόν η έλευση του ανθρώπου στη Γη δεν γνωρίζει από γιορτές και αργίες. Οι μαίες λοιπόν, με πολλή αγάπη, οφείλουμε να είμαστε δίπλα στις μητέρες και να αφήνουμε τις δικές μας οικογένειες πίσω, για να φροντίσουμε άλλα, ξένα παιδιά» επισημαίνει με αυταπάρνηση.

Η ίδια, μάλιστα, στο παρελθόν έτυχε να συμμετέχει στη γέννηση του πρώτου παιδιού της χρονιάς! 

Δείτε το βίντεο:

 

Φαρμακοποιός

Ο Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αναφέρει πως «η διανυκτέρευση είναι ούτως ή άλλως ένα δύσκολο έργο. Πρέπει πάντα να είσαι δίπλα στον άνθρωπο που θα έρθει και έχει ανάγκη. Η Πρωτοχρονιά είναι μια μέρα όπως οι άλλες, όμως το ξεχωριστό είναι ότι δεν είσαι με την οικογένειά σου κι ότι κι εσύ θα ήθελες να είσαι μαζί τους. Όμως, πρόκειται για ένα καθήκον που απορρέει από την επιστήμη που σπούδασες οικειοθελώς κι εντάσσεται στο έργο του φαρμακοποιού. Όπως ο στρατιώτης όταν έχει σκοπιά».

Υπάρχει όμως και η θετική οπτική: «Στα 40 χρόνια που είμαι φαρμακοποιός, ουδέποτε διανοήθηκα να αλλάξω την εφημερία αυτή. Αφού τάχθηκα σε αυτόν τον σκοπό, θα πρέπει να είμαι παρών. Άλλωστε, τα υπόλοιπα έρχονται, έχουμε όλη την υπόλοιπη χρονιά για την οικογένειά μας, ενώ δεν συμβαίνει να δουλεύουμε την Πρωτοχρονιά κάθε χρόνο».

 

Πιλότος

Ο Νίκος Καλογερίδης είναι πιλότος σε μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού και «πετάει» σε όλο τον κόσμο. «Στο επάγγελμα αυτό, γενικά χάνεις την αίσθηση του χρόνου, επειδή δουλεύεις οποτεδήποτε, όχι μόνο τις καθημερινές. Η ιδέα ότι χάνεις τις γιορτές δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, εάν δεν είσαι μαζί με κόσμο, ώστε να σου περάσει η… εντύπωση των εορτών. Εάν κάτσεις και το σκεφτείς, τότε είναι δυσάρεστο και νιώθεις μόνος. Εάν όμως δεν το σκεφτείς και τύχει να είσαι με καλή παρέα, αυτό είναι μια εμπειρία που μπορεί και να τη διηγείσαι και τα επόμενα χρόνια, μου έχει συμβεί αυτό» αναφέρει. 

Ο ίδιος έχει αλλάξει το έτος και… εν πτήσει. Πώς νιώθει τότε; «Πολύ απλά, όσες φορές μού έχει τύχει αυτό, γύρισα στον συνάδελφό μου στο πιλοτήριο, του ευχήθηκα χρόνια πολλά, μου απάντησε το ίδιο και συνεχίσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Τελικά, είναι απλά μια ιδέα»…

 

Ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

 

Ο Αθανάσιος Κωστόπουλος είναι πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Αθηνών, ένα επάγγελμα το οποίο επίσης δεν γνωρίζει γιορτές και αργίες. «Λόγω της φύσης της δουλειάς μας, πρέπει να εργαζόμαστε 365 μέρες τον χρόνο. Δεν γίνεται διαφορετικά, πρέπει να αφήνουμε τις οικογενειακές υποχρεώσεις πίσω και όλα τα υπόλοιπα. Αυτό είναι κάτι που μας συμβαίνει όλο τον χρόνο. Οι γιορτές είναι κάτι ιδιαίτερο, που κάποιοι πρέπει να το στερηθούν, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά» μας αναφέρει. 

Και φυσικά υπάρχουν και οι επαγγελματίες που επιλέγουν να εργαστούν τις γιορτινές ώρες, λόγω των αυξημένων αναγκών του κόσμου που βρίσκεται έξω και διασκεδάζει και της προοπτικής του επιπλέον κέρδους.

 

Περιπτερούχος

Ο Παναγιώτης Αγάδης είναι ιδιοκτήτης περιπτέρου στα νότια προάστια, ενός επαγγέλματος… απαραίτητου για πολλούς πολίτες που διασκεδάζουν το βράδυ της αλλαγής του χρόνου.

«Το να εργαζόμαστε στις γιορτές είναι κάτι το οποίο το έχουμε συνηθίσει στο επάγγελμά μας, και εγώ και η οικογένειά μου που εργαζόμαστε εδώ. Επειδή υπάρχει αυξημένη κίνηση, το βλέπουμε και σαν ευκαιρία να έχουμε περισσότερο κέρδος. Εμείς επιλέξαμε αυτό το επάγγελμα όμως. Σε πιάνει μια μελαγχολία, αλλά λες, αυτή είναι η δουλειά» αναφέρει.

 

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, οι οποίοι βρίσκονται κι αυτοί στο καθήκον τις ημέρες των γιορτών, με βάρδιες και την ώρα της αλλαγής του χρόνου, προκειμένου να ενημερώνεστε διαρκώς για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο!

Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί του zougla.gr σας εύχονται Καλή Χρονιά!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης