Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Η περίπτωση της 15χρονης Φωτεινής Γιαννοπούλου, η οποία εξαφανίστηκε από το Περιστέρι σήμανε συναγερμό στις Αρχές, φέρνοντας στο προσκήνιο τα κυκλώματα των «loverboys». Η κοπέλα είχε εξαφανιστεί στις 19 Απριλίου από το σπίτι της και εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται τρία άτομα, τα οποία κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στην αρπαγή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το φαινόμενο των ««loverboys», μίλησε στη «Ζούγκλα» ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου  για την Κυβερνοασφάλεια, ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και πρώην διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Πρόκειται ουσιαστικά για εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαδικτυακού sex trafficking» αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Το κύκλωμα αυτό έχει σκοπό να ψαρέψει μέσα από τα social media εμφανίσιμες κοπέλες με σκοπό να τις οδηγήσει στην πορνεία».

Πώς ψαρεύουν τα θύματά τους και ποιες οι αμοιβές τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να το καταφέρουν αυτό τα αφεντικά, χρησιμοποιούν τα loverboys, δηλαδή εμφανίσιμα αγόρια τα οποία πληρώνονται για να ψάχνουν κορίτσια στο διαδίκτυο, να τους πουλήσουν έρωτα, καλή και πλούσια ζωή,  και στη συνέχεια να τις πείσουν να κάνουν μαζί ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Έτσι η κοπέλα πέφτει στην παγίδα και ταξιδεύει μαζί του. Όταν φτάσουν στην χώρα προορισμού, τότε της παίρνουν το κινητό της τηλέφωνο, τα έγγραφά της και την ωθούν στην πορνεία», διευκρινίζει.

Όσον αφορά στις αμοιβές αυτών των loverboys, o Mανώλης Σφακιανάκης είναι σαφής: «Πληρώνονται ανάλογα με το “προϊόν”, δηλαδή το τι θα φέρουν στο κύκλωμα. Οι αμοιβές κυμαίνονται από 2.000 ευρώ τον μήνα και μπορούν να φτάσουν και τις 15.000».

Οι περιπτώσεις στην Ελλάδα 

Όπως λέει ο ειδικός στο κυβερνοέγκλημα, «στη χώρα μας το φαινόμενο υπάρχει αλλά δεν είναι εύκολο να το διαπιστώσουμε».

«Οι περιπτώσεις που έχω συναντήσει αφορούσαν εσωτερικό κύκλωμα, δηλαδή στην Ελλάδα και όχι με τελικό προορισμό κάποια χώρα του εξωτερικού. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δράσαμε και σώσαμε τις κοπέλες. Θυμάμαι συγκεκριμένα σε μια περίπτωση η κοπέλα ήταν 13 ετών. Πάντως υπάρχουν ψηφιακά ίχνη, οπότε σε κάθε περίπτωση κατά 99,9% θα λύσουμε την υπόθεση», τονίζει.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς και τα παιδιά

Ο πρόεδρος στο CSIi κατά τη διάρκεια της συζήτησης δίνει συμβουλές και για το τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς  προκειμένου τα παιδιά τους να μην πέσουν θύματα διαδικτυακού trafficking.

Δείτε όλα όσα είπε ο Mανώλης Σφακιανάκης:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης