Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χαρακτηριζόμενη από τους φιλόζωους αλλά και εκατομμύρια άλλους πολίτες ως «βάρβαρη» πρακτική της εκτροφής ζώων και της θανάτωσής τους για τη χρήση της γούνας τους φαίνεται ότι, στον 21ο αιώνα, βρίσκεται στο απόλυτο σημείο της παρακμής, με προσδοκία πολλών την τελική εξάλειψή της.

Εδώ και δεκαετίες με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της γουνοποιίας φθίνει διαρκώς και  συρρικνώνεται στον δυτικό κόσμο, καθώς θεωρείται πλέον κατακριτέα δραστηριότητα από όλο και περισσότερους πολίτες, κινήματα ακτιβιστών και δράσεις οργανώσεων παγκοσμίως οδηγούν την κοινωνία αλλά και την οικονομία προς αυτήν την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα σήμερα και η φυσική γούνα να αντικαθίσταται από άλλες οικολογικές επιλογές – και σίγουρα όχι επιβαρυντικές για τη ζωή εκατομμυρίων γουνοφόρων ζώων.

Κάθε χρόνο η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη εορτάζεται ως ημέρα διεθνούς παρασκευής κατά της γούνας. Με αφορμή αυτήν την επέτειο το zougla.gr πραγματοποίησε ρεπορτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εμπροσθοφυλακή της «μάχης» κατά της γούνας είναι η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία [Π.Φ.Π.Ο], η οποία με συνεχείς ενέργειες καλλιέργειας της ευαισθητοποίησης και της αφύπνισης του κόσμου ζητεί τον τερματισμό αυτής της πρακτικής. 

«Δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Το ζήτημα της γούνας αφορά εκτός από το ηθικό σκέλος, που είναι και το πιο σοβαρό, την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη. Σιωπούμε στον βίαιο θάνατο εκατομμυρίων συναισθανόμενων όντων, που την ώρα θανάτωσής τους ζουν μια ζωή μόνιμης αιχμαλωσίας και μαρτυρίου. 

»Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους σύσσωμες οι φιλοζωικές οργανώσεις ανά τον κόσμο παρομοιάζουν τα κλουβιά εγκλεισμού τους με σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης» αναφέρουν σε συνέντευξή τους στο zougla.gr η Αλεξάνδρα Δημοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, και η Αριέττα Μαρινίτση, μέλος της ίδιας οργάνωσης.

Δείτε τη συνέντευξη:

 

Όπως αναφέραμε, η παγκόσμια τάση είναι η καταδίκη αυτής της δραστηριότητας που συνδέεται άμεσα με τον βασανισμό τόσων ζώων για να παραχθούν πολυτελή προϊόντα και να ικανοποιηθεί η ανθρώπινη ματαιοδοξία, από τη στιγμή μάλιστα που η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει άφθονες εναλλακτικές φιλικές στο περιβάλλον.

Απόδειξη, πως 16 χώρες έχουν καταργήσει οριστικά την εκτροφή γουνοφόρων ζώων ή βρίσκονται σε σταδιακή κατάργησή της, ενώ προτεινόμενα νομοσχέδια απαγόρευσης εκτροφής έχουν ήδη κατατεθεί και σε άλλες χώρες.

Οι εξελίξεις αυτές διευρύνονται και στον χώρο της μόδας, τον κατ’ εξοχήν χώρο χρήσης της φυσικής γούνας στα προηγούμενα χρόνια.

Γνωστοί οίκοι μόδας (Burberry, Versace, Galliano, Furla, Donna Karanand, DKNY, MichaelKors, Gucci, The Kooples, Giorgio Armani, Hugo Boss, Lacoste, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, J.Crew, Calvin Klein, Stella Mc Cartney, Kate Spade New York, Alexachung. Jan Paul Gaultier, Prada) έχουν εξαιρέσει τη χρήση αληθινής γούνας από τις δημιουργίες τους, ενώ σε πολλές «Εβδομάδες Μόδας» εξαιρέθηκε η φυσική γούνα ή/και το δέρμα από τις δημιουργίες των σχεδιαστών.

Αλλά και στον χώρο της ελληνικής μόδας εκφράζεται ένα ηχηρό «όχι» στη φυσική γούνα. Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σε συνεργασία με το επίτιμο μέλος της Χρήστο Πετρίδη, εικαστικό – pr & art manager, δημιούργησε μια καμπάνια ενάντια στη χρήση φυσικής γούνας, απευθυνόμενη στον χώρο της ελληνικής μόδας, η οποία υποστηρίχθηκε με εκατοντάδες υπογραφές και δημοσιεύσεις από σχεδιαστές μόδας (από τους πρώτους δε ο κ. Μάικ Νικολάτος) , διοργανωτές, παράγοντες (μοντέλα, φωτογράφους, στυλίστες, fashion managers κ.ά).

Ιδιαίτερη δύναμη με το «Όχι » της δίνει η εμβληματική ερμηνεύτρια που σημάδεψε την εποχή της, Μαρίζα Κωχ.

Στην κάμερα του zougla.gr εξηγεί για ποιους λόγους το έκανε:

 

 

Ο Χρήστος Πετρίδης και η συνεργάτιδά του δημοσιογράφος Τάνια Νικολοπούλου μίλησαν για την καμπάνια στον φακό του zougla.gr. «Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι από τη στιγμή που ένας κλάδος έχει τόσο φθίνουσα πορεία, υπάρχει μια αιτία για αυτό. Και η αιτία είναι η αφύπνιση του κόσμου. Η μόδα δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη τη γούνα – τη γούνα είχε ανάγκη ο πρωτόγονος άνθρωπος για να προστατευθεί. Πλέον το θεωρώ πολύ ευτελές για μια γυναίκα να χρησιμοποιεί τη γούνα» επισημαίνει ο κ. Πετρίδης.

 

 

Η γνωστή για τη φιλοζωική της δράση, ηθοποιός Τάνια Τρύπη, πάντως, θεωρεί ότι ακόμα είναι «απαράδεκτο στη χώρα που υποτίθεται είναι η χώρα του πολιτισμού και του πνεύματος να μην έχει καταργηθεί. Είναι απάνθρωπο, άδικο και ανήθικο αυτό που συμβαίνει ακόμα. Θεωρώ ότι για τον καλλωπισμό κάποιας κυρίας δεν αξίζει να χάσει τη ζωή του ένα ζώο»…

 

Ακούστε τις δηλώσεις της:

 

 

 

Η ελληνική πραγματικότητα σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος

«Η πραγματικότητα των ελληνικών εκτροφείων και γουνοποιητικών επιχειρήσεων, έρχεται να υπερτονίσει τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Π.Φ.Π.Ο. 

Περιστατικά μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην Καστοριά στο χωριό Δισπηλιό και στην πηγή «Μπέης Μπουνάρ» βγαίνουν στη δημοσιότητα. Πρόσφατες αποφάσεις διατάσσουν την προσωρινή σφράγιση και την επιβολή προστίμων σε κάποιες από τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, για το ζήτημα της τοπικής οικονομίας αλλά και για τον κλάδο γενικότερα θα πρέπει να εγκύψει η Πολιτεία προσφέροντας μέτρα ανακούφισης αλλά και κίνητρα, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζομένους, προκειμένου να γίνει η μετάβαση σε άλλους παραγωγικούς τομείς.

«Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και πάλι θέτει το ζήτημα και στη χώρα μας και υποστηρίζει σθεναρά πως αντί οι πολιτικοί να εμμένουν και να υποστηρίζουν τέτοιες παραγωγικές δραστηριότητες που διαρκώς φθίνουν, και των οποίων η κατάργηση είναι έτσι κι αλλιώς δρομολογημένη, θα πρέπει -είναι επείγουσα η ανάγκη- να προετοιμάσουν το έδαφος με την κατάλληλη στρατηγική και προγραμματισμό για δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων, προκειμένου οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν με άλλους τρόπους. Η πρόοδος το απαιτεί, η ηθική το απαιτεί, οι διεθνείς εξελίξεις πιέζουν» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Άλλωστε, 8 στους 10 Έλληνες πολίτες λένε «ΟΧΙ» στην παραγωγή γούνας και στις επιδοτήσεις τέτοιων επιχειρήσεων, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση.

Η περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος

Όπως αναφέρουν οι φιλόζωοι που έχουν πραγματοποιήσει έρευνες, επώνυμες μελέτες από επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς τεκμηριώνουν τις επιβλαβείς συνέπειες της παραγωγής, επεξεργασίας και χρήσης γούνας στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον.

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες, η Poisons in Furs, από τον επιστήμονα χημικό μηχανικό Manfred Krautter, επισημαίνει συγκεκριμένα ότι «η μόδα της γούνας είναι υπερβολικά μολυσμένη με επικίνδυνες και βλαβερές χημικές ουσίες». Η έρευνα που έγινε στην ευρωπαϊκή ήπειρο με δείγματα γούνας από Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία και Ρουμανία κατέληξε σε ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η μόλυνση είναι ανησυχητικά συνεχής.

Κι αυτό διότι πολλά χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας, αλλά και δερμάτων γενικότερα, για παράδειγμα κατά τον καθαρισμό, την επεξεργασία, τη βαφή και τη συντήρηση,  με σκοπό τη δημιουργία ενός προϊόντος ανθεκτικού στην αποσύνθεση και προερχόμενου από έναν ζωντανό οργανισμό, κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι δύο καλοί λόγοι για τη χρήση εναλλακτικών υλικών.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μία ακόμα μεγάλη επιστημονική ανάλυση του κύκλου ζωής από τον CE Delft (ανεξάρτητος ερευνητικός και συμβουλευτικός οργανισμός) σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η γούνα συγκρινόμενη με άλλα υφάσματα έχει υψηλότερη περιβαλλοντική επίπτωση σε 17 από 18 περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής αλλαγής».

Το οικολογικό αποτύπωμα της γούνας σύμφωνα με τις μελέτες και αναλύσεις είναι μεγαλύτερο από άλλων εναλλακτικών υλικών. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Αλλά και η έρευνα Toxic Fur, που πραγματοποιήθηκε από το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Βρέμης, κάνει αναφορά σε καρκινογόνες ουσίες που ανιχνεύτηκαν σε γούνινες επενδύσεις σακακιών, δίνοντας ακόμη έναν λόγο για πέρασμα σε εναλλακτικά υλικά.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης