Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντάζ: Θανάσης Παλλαντζάς

Ο Πειραιάς, το ξακουστό λιμάνι της Αθήνας από την αρχαιότητα, εκτός από τα σπουδαία του αξιοθέατα, διατηρεί ακόμη ένα πρόσωπο, άγνωστο εν πολλοίς, θαμμένο και απόκρυφο, τουλάχιστον για όσους δεν είναι υποψιασμένοι για κάποιες σκοτεινές για το ευρύ κοινό πτυχές της ιστορίας του…

Μέρος αυτού του προσώπου του Πειραιά αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του zougla.gr, υπό την ξενάγηση του Πολιτικού Μηχανικού-Σπηλαιολόγου Παναγιώτη Δευτεραίου, Συντονιστή της «Terra Incognita Travel» και της Αστικής Σπηλαιολογίας, οι οποίοι μετά τις πρόσφατες περιηγήσεις στην Υπόγεια Αθήνα, φορούν τα κράνη τους και ανάβουν τους φακούς τους και στα πειραϊκά εμβληματικά σημεία κάτω από την επιφάνεια της Γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτος σταθμός της εξερεύνησης μας, η «σπηλιά του Νταβέλη» τους όρους Αιγάλεω, δηλαδή ένα παλιό και άγνωστο ορυχείο σιδερομεταλλευμάτων, το οποίο μάλιστα πιθανότατα εξυπηρέτησε και ως καταφύγιο κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι θρύλοι που περιτριγυρίζουν τις δύσκολα προσβάσιμες -και όχι εύκολα εμφανείς από την επιφάνεια- στοές, κάνουν λόγο για ένα από τα κρησφύγετα  του γνωστού λήσταρχου, ο οποίος υποτίθεται ότι μέσω υπόγειων περασμάτων μπορούσε να βρεθεί από την Πεντέλη και τον Πύργο της Δούκισσας της Πλακεντίας, μέχρι το κέντρο της Αθήνας και το όρος Αιγάλεω.

Σκαμένα σκαλοπάτια, μακάβρια ευρήματα, ίχνη σύγχρονης ανθρώπινης δραστηριότητας και πολλά ακόμη εντόπισε ο φακός μας στο χαμένο ορυχείο, και σας το παρουσιάζει.

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

 

Δεύτερος σταθμός της περιήγησής μας, ένα προσεχτικά κατασκευασμένο και με όλες τις απαραίτητες για την εποχή προδιαγραφές καταφύγιο, κάπου στη βιομηχανική ζώνη του ευρύτερου Πειραιά. Εξωτερικά, για όποιον το εντοπίσει, δεν θυμίζει σε τίποτα τον σκοπό που επιτελεί και περνάει μάλλον αδιάφορο, όποιος όμως εισέλθει στο εσωτερικό του θα κάνει ένα νοητό ταξίδι στην Ιστορία, φτάνοντας στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Η κυβέρνηση Μεταξά από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 άρχισε να προετοιμάζει την προστασία των κατοίκων του επίνειου των Αθηνών, δημιουργώντας σε πολλά σημεία καταφύγια, τόσο στο κέντρο του Πειραιά όσο και στη βιομηχανική ζώνη, για την προστασία των εργατών σε περίπτωση αιφνίδιου βομβαρδισμού από τον εχθρό. Οι καλύτερες θωρακισμένες πόρτες της εποχής -κατασκευασμένες στη… Γερμανία, γιατί ως γνωστόν η Ιστορία διακρίνεται και για την… ειρωνία της- ειδικοί τοίχοι αποφυγής του ωστικού κύματος, σημεία πρώτων βοηθειών και άλλα στοιχεία που εντοπίσαμε, καθιστούν το εν λόγω άγνωστο καταφύγιο σαν ανοιχτό ρεαλιστικό μουσειακό χώρο…

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

 

Ο Πειραιάς δεν εξαντλεί εύκολα τα υπόγεια μυστικά του. Το Ιπποδάμειο σύστημα ύδρευσης, άλλα καταφύγια και μυστικά, περιμένουν τους τολμηρούς να τα εξερευνήσουν, και οι Terra Incognita Travel προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. 

 

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr στην Υπόγεια Αθήνα:

Δείτε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης