Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης
Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης

Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Αθήνα για τον Πολωνό Jarosław Korzeniowski μετατράπηκαν στον απόλυτο εφιάλτη, καθώς η σύζυγος και ο γιος του συγκαταλέγονται μεταξύ των 100 νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τριμελής οικογένεια διέμενε σε παραλιακό ξενοδοχείο στην περιοχή, όταν οι τεράστιες φλόγες έφτασαν στην πόρτα τους και αναγκάστηκαν, όπως θεώρησαν σωστό εκείνη τη στιγμή, να τρέξουν μακριά, προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τον πύρινο εφιάλτη. Εγκλωβισμένοι πια σε κάποιο αδιάβατο στενό στο Μάτι, αφού δεν διέφυγαν νωρίτερα δίοτι μέχρι προ ολίγου οι υπεύθυνοι τους διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι η φωτιά είναι πολύ μακριά», η οικογένεια χωρίζεται με κινηματογραφικό τρόπο.

​Η τελευταία εικόνα που έχει ο Jarosław Korzeniowski από τους δικούς του, είναι να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, όπου τους περίμενε μια βάρκα για να παραλάβει την 37χρονη γυναίκα και το 9χρονο παιδί τουςΕνώ τρέχουν στα στενά του Ματιού με κατεύθυνση τη Ραφήνα, ανάμεσα από τις φλόγες, ένα πεύκο πέφτει στον δρόμο και η οικογένεια χωρίζεται. Η τελευταία εικόνα που έχει ο Jarosław Korzeniowski από τους δικούς του, είναι να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, όπου τους περίμενε μια βάρκα για να παραλάβει την 37χρονη γυναίκα και το 9χρονο παιδί τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι ανεβαίνουν στη βάρκα και αρχίζούν να ξανοίγονται, ενώ ο ίδιος σώζεται καθώς βρέθηκε σε σημείο της παραλίας που δεν έφτασαν οι φλόγες. 

Στη συνέχεια διαφεύγει κι ο ίδιος με βάρκα ιδιώτη από το σημείο και φτάνει στη Ραφήνα, όπου αναμένει να βρει την οικογένειά του. Εις μάτην. Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν τους είδε. Και την επόμενη ημέρα μαθαίνει τα δυσάρεστα: Βρέθηκαν πνιγμένοι.

Η 37χρονη γυναίκα και ο 9χρονος γιος του Πολωνού, μεταξύ των 100 θυμάτων από τις πυρκαγιές. Πνίγηκαν στη θάλασσα, κι ενώ ο ίδιος τους είδε να επιβιβάζονται σε βάρκα

​Μην μπορώντας να αποδεχτεί τον τρόπο που καταστράφηκε η ζωή του, ο 40χρονος επιχειρηματίας βρέθηκε τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, αναζητώντας απαντήσεις, ή οποιοδήποτε στοιχείο, που θα τον βοηθήσουν να ξεδιαλύνει το μεγάλο «γιατί» Γλίτωσαν από τις φονικές φλόγες, αλλά έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, όπως και άλλοι άνθρωποι στην πρωτοφανή αυτή εθνική τραγωδία. Μάλιστα, ενώ η γυναίκα του ήταν στη βάρκα, επικοινώνησε μέσω του κινητού της τηλεφώνου με τον αδερφό του στην Πολωνία, λέγοντάς του «εμείς σωθήκαμε, είμαστε σε μια βάρκα και μας πάνε στο λιμάνι. Ανησυχώ για τον άντρα μου που έμεινε πίσω…»

Μην μπορώντας να αποδεχτεί τον τρόπο που καταστράφηκε η ζωή του, ο 40χρονος επιχειρηματίας βρέθηκε τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, αναζητώντας απαντήσεις, ή οποιοδήποτε στοιχείο, που θα τον βοηθήσουν να ξεδιαλύνει το μεγάλο «γιατί». Γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ να τους ειδοποιήσουν να απομακρυνθούν από το σημείο; Πώς να χωνέψει ότι ενώ η οικογένεια του διέφυγε με βάρκα, σε μια κλειστή σχετικά θάλασσα με τις ακτές και το λιμάνι σε τόσο κοντινή απόσταση, συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών που δεν πρόλαβαν να αποφύγουν την πυρκαγιά;

Η κάρτα που αφήνει ο Πολωνός, σε όποιον πιστεύει ότι μπορεί να τον βοηθήσει...

Μαζί του βρέθηκε και συνεργείο της πολωνικής τηλεόρασης, συγκεκριμένα το επιτελείο της εκπομπής δημοσιογραφικής έρευνας  «Investigative Magazine» της Anita Gargas, για λογαριασμό του καναλιού Polish Public TV Channel 1. Τα προσωπικά και δημοσιογραφικά ερωτήματα πολλά, τα στόματα όμως κλειστά, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το συμβάν, όπως τους άφησαν να εννοηθεί αξιωματούχοι των ελληνικών αρχών. 

O Jaroslaw Korzeniowski με τη δημοσιογράφο της πολωνικής τηλεόρασης, Karolina Tomaszewicz, βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας

Αναζητώντας απαντήσεις, εις μάτην, από το Λιμεναρχείο της Ραφήνας
 Η αναζήτηση απαντήσεων στο δράμα του άτυχου Πολωνού έγινε πρώτο θέμα στη χώρα, ενώ ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη στο zougla.gr, στην οποία περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε και πώς ψάχνει παρηγοριά στην τραγωδία του με έναν μόνο τρόπο: Την ανακάλυψη της αλήθειας.

Δείτε τη συνέντευξη:

Δείτε φωτογραφίες:

Λίγες ώρες πριν από την τραγωδία. Ο γιος του Πολωνού παίζει αμέριμνος στην πισίνα του ξενοδοχείου

Γράφημα της πολωνικής τηλεόρασης, που επιτείνει το μεγάλο ερώτημα για τον χαμό της γυναίκας και του παιδιού...

Στο ρεπορτάζ της εκπομπής «Investigative Magazine» της Anita Gargas, για λογαριασμό του καναλιού Polish Public TV Channel 1, μίλησαν Έλληνες και Πολωνοί πολιτικοί, αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και πολίτες.

Δείτε την εκπομπή:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης