Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αναβίωση του αναγεννησιακής καταγωγής μυστικού τάγματος των «Πεφωτισμένων» έχει προχωρήσει μια ομάδα Ελλήνων, που διατηρεί σχέσεις ή όχι με τον τεκτονισμό, μεταφέροντας τη φιλοσοφία, τις αρχές, αλλά και τις λατρευτικές πρακτικές των «Ιλλουμινάτι» στην καθημερινή τους ζωή. Στόχος τους, όπως διατείνονται, η «φώτιση» και η εξέλιξη της ανθρωπότητας, με βάση κάποιες ορισμένες αξίες και σκοπούς, όπως αυτές ορίζονται από τον ιδρυτή τους, τον Γερμανό Άνταμ Βάισχαουπτ, τον 18ο αιώνα.

Ποιοι είναι όμως οι άνθρωποι που ανήκουν σε μια αδελφότητα που αυτοπροσδιορίζεται ως «Πεφωτισμένοι»; Έχει γραφτεί, σε βιβλίο αφιερωμένο σε αυτούς, ότι το κεντρικό ζητούμενο των «Ιλλουμινάτι», από την ίδρυσή τους στη Βαυαρία το 1776, ήταν «το κλειδί της ιστορίας, της θρησκείας, και κάθε κρατικής κυβέρνησης στον κόσμο». Ο ίδιος, καθώς και τα πρώτα μέλη της αδελφότητας, που επεκτάθηκε σε πολλά σημεία του κόσμου, αρχικά καταδιώχθηκαν από τις αρχές της εποχής ως «αιρετικοί», και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η ποινή για όσους συλλαμβάνονταν ήταν η εκτέλεση. Το Τάγμα όμως δεν «πέθανε» ποτέ, καθώς συνέχισε να λειτουργεί μυστικά, φτάνοντας μέχρι τον σύγχρονο κόσμο και το σήμερα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο όρος «Ιλλουμινάτι» έχει γίνει ευρύτερα γνωστός τα τελευταία χρόνια χάρη στα βιβλία του Dan Brown που έγιναν και δημοφιλείς ταινίες, στις οποίες το Τάγμα παρουσιάζεται ως μια μυστική αδελφότητα που θέλει πράγματι να κυριαρχήσει στον κόσμο, ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτούς ποικίλλουν: Λέγεται ότι εμπλέκονται σε σπουδαία μεγάλα γεγονότα και μάλιστα τα ενορχηστρώνουν (όπως η Γαλλική Επανάσταση ή οι παγκόσμιοι πόλεμοι), ότι ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία, μέχρι και ότι είναι υπεύθυνοι για… φυσικές καταστροφές.

Η ανάγκη της μυστικότητας της ύπαρξης του τάγματος έπαψε να υφίσταται, ωστόσο παρέμειναν απόκρυφα τόσο η ταυτότητα όσων ανήκουν στις τάξεις του, όσο και οι δραστηριότητές τους, εντός και εκτός των σημείων στα οποία συναθροίζονται.

Στη χώρα μας, επίσημα τουλάχιστον, το τάγμα ιδρύθηκε πρόσφατα, το 2016, και διατηρεί 10 «κολέγια», όπως λέγονται (Αθήνα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη), ενώ υπό την εποπτεία του λειτουργούν και άλλα αντίστοιχα στο εξωτερικό (Κύπρος, Λίβανος, Ουκρανία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία). Τα μέλη του δε ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες και γίνονται δεκτά με αυστηρές προϋποθέσεις, όρκους εχεμύθειας και υποχρέωση τήρησης όχι μόνο συγκεκριμένων κανόνων, αλλά και μιας «στάσης ζωής» που να συνάδει με τις αξίες των «Πεφωτισμένων»…

Η βάση της φιλοσοφίας τους, άλλωστε, ανάγεται στην Αρχαία Ελλάδα (για αυτό και οι πρώτοι Ιλλουμινάτι είχαν αρχαιοελληνικά προσωνύμια) και σύμβολό τους είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα τεκτονικά σύμβολα: Η Γλαύκη της θεάς Αθηνάς, που συμβολίζει τη σοφία και τη διορατικότητα.

Οι ιδρυτές του Τάγματος, ο Α΄ Μέγας Διδάσκαλος και ο Μεγάλος Καγκελάριος, δέχθηκαν να μιλήσουν  -υπό τον όρο της ανωνυμίας- στο zougla.gr.

«Ο Ιλλουμινατισμός πρεσβεύει τον ορθό λόγο και τη γνώση στην καλυτέρευση μιας ιδανικής κοινωνίας πάντα στα δημοκρατικά πλαίσια, σεβόμενος τους νόμους του κράτους και τους θεσμούς» κρίνουν σκόπιμο να ξεκαθαρίσουν από την αρχή της συζήτησής μας, η οποία επεκτάθηκε σε όλα όσα μας επιτρέπεται να γνωρίζουμε για αυτούς… 

Δείτε την αποκαλυπτική συνέντευξη των Ελλήνων «Πεφωτισμένων» στο zougla.gr:

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης