Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης

Ο Ελευθέριος Αργυρόπουλος, γνωστός στα ΜΜΕ τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ένας μαθηματικός ο οποίος αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φαινόμενο». Το όνομά του είναι γραμμένο στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες διότι έχει καταφέρει να αποδείξει το Πυθαγόρειο Θεώρημα με 520 διαφορετικούς τρόπους, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο είναι γνωστός. Ο πολυπράγμων ερευνητής, συνδυάζοντας τη μαθηματική του σκέψη με άλλες επιστήμες, έχει αναπτύξει κάποιες -αμφιλεγόμενες αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσες- θεωρίες, που συνδέουν τα μαθηματικά με τη -μαθηματική- δομή της ελληνικής γλώσσας.

Οι θεωρίες του έχουν αναπτυχθεί σε 10 τουλάχιστον βιβλία, τα οποία έχουν πουληθεί σε χιλιάδες αντίτυπα. Πρόκειται για τη θεωρία του της λεξαριθμικής ισοψηφίας, βάσει της οποίας το κάθε γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου αντιστοιχεί σε έναν αριθμό. Με συγκεκριμένους υπολογισμούς, παράγονται πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία δημιουργούν θεμελιώδη ερωτήματα για τη δημιουργία της γλώσσας μας, όσο και διανοίγουν νέους ορίζοντες για την επιστήμη των μαθηματικών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα του, είναι αν μη τι άλλο ο τρόπος που εκφράζεται γλωσσικά όσο και μαθηματικά η σταθερά Π (3,14). Ανακαλύπτοντας αυτή την αδιαμφισβήτητη ισοψηφία, ο Ελευθέριος Αργυρόπουλος έχει επεκτείνει τη σκέψη και τους υπολογισμούς του σε μια σειρά άλλων λεξαριθμικών ισοψηφιών, περισσότερο ή λιγότερο εντυπωσιακών ή αμφιλεγόμενων. 

Πέραν αυτής της θεωρίας, η μαθηματική του σκέψη τον έχει οδηγήσει στην επίλυση μιας σειράς θεμελιωδών μαθηματικών «γρίφων» με τον δικό του μοναδικό τρόπο. ενώ έχει δεχτεί τα εύσημα από διεθνείς κοινότητες μαθηματικών στις οποίες συμμετέχει. 

Μέτριος στα μαθηματικά στο σχολείο μέχρι τα 13 του χρόνια, ένα μικρό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα το χτύπημα στο κεφάλι του, άλλαξε τα πάντα για αυτόν, τουλάχιστον όσον αφορά στον τρόπο που σκέφτεται, όπως μας εκμυστηρεύεται. Τη μαθηματική επιστήμη τη σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε χρόνο-ρεκόρ, εντυπωσιάζοντας καθηγητές και συμφοιτητές του. 

Το ταλέντο του στην επιστήμη είναι αδιαμφισβήτητο, οι θεωρίες του δε, αν και δεν έχουν βρει ανταπόκριση από την επιστημονική κοινότητα, προκαλούν σίγουρα ενδιαφέρον και απορίες σε μαθηματικούς και μη. 

Το zougla.gr πέρασε ένα απόγευμα μαζί του, κατά το οποίο μας ανέλυσε κάποιες από τις θεωρίες του, μας έκανε επίδειξη του τρόπου σκέψης του κατά την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων, ενώ μας απέδειξε ότι όπως όλα τα πράγματα στο σύμπαν, έτσι και η… μουσική, βασίζεται κι αυτή στα μαθηματικά…

Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση του μαθηματικού-συγγραφέα Ελευθέριου Αργυρόπουλου και τα συμπεράσματα… δικά σας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης