Ρεπορτάζ: Λυδία Καραθανάση

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν οι κάτοικοι των Γραμμενοχωρίων Ηπείρου. Ένας κτηνοτρόφος -και σύμφωνα με πληροφορίες Αντιδήμαρχος της περιοχής Ζίτσα- έσερνε επί δύο χιλιόμετρα έναν γαϊδαράκο, υποστηρίζοντας στους συγχωριανούς του, ότι δεν είχε αντιληφθεί ότι το άτυχο ζώο σέρνονταν στο οδόστρωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με το ΚΙΔΙΖΩ Ιωαννίνων και την κυρία Ευαγγελία Κρυστάλλη, η οποία είναι εθελόντρια του Σωματείου, καθώς και η πρώτη που ενημερώθηκε για το φρικτό συμβάν σπεύδοντας στο σημείο.  

Μεταξύ άλλων η κα Κρυστάλλη κάνει λόγο για λίμνη αίματος στο σημείο του περιστατικού.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη της κυρίας Ευαγγελίας Κρυστάλλη: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

«Γέμισε αίματα ο δρόμος»

«Εγώ ειδοποιήθηκα από κάτοικο του χωριού Γραμμένου ότι ένας όχι ακριβώς συγχωριανός τους, αλλά γνώριμο πρόσωπο, έσερνε ένα γάιδαρο για δύο χιλιόμετρα, κατά μήκος του χωριού με αποτέλεσμα να γεμίσει όλος ο δρόμος αίματα εξαφανίζοντας μετά το ζώο. Έφτασα στο σημείο, παράλληλα είχε ειδοποιηθεί και η αστυνομία. Είδαμε τη γραμμή αίματος. Το ζώο δεν μπορέσαμε να το βρούμε. Ο άνθρωπος αυτός είχε εξαφανιστεί. Φρόντισε να ειδοποιήσει δύο Αλβανούς εργάτες του, γιατί είναι κτηνοτρόφος και φόρτωσαν το ζώο σε ένα αγροτικό το οποίο αγροτικό βρέθηκε παρατημένο μπροστά στον στάβλο του με κομμάτια από εντόσθια μεγάλου ζώου που φυσικά μόνο να εικάζω μπορώ ότι ίσως ήταν του άτυχου γάιδαρου» αναφέρει αρχικά η εθελόντρια του ΚΙΔΙΖΩ. 

Στο παρακάτω βίντεο, ακούμε έναν κάτοικο να σταματάει τον αντιδήμαρχο Ζίτσας ζητώντας του εξηγήσεις για την βάναυση πράξη του λέγοντάς του μάλιστα «Τι πάει να πει δεν το κατάλαβες; Αμαρτία είναι» και ο αντιδήμαρχος επιμένει απαντώντας «Δεν το κατάλαβα, εντάξει, θα φύγει τώρα αυτό».

 

 

 

Άφαντος ο φερόμενος ως δράστης

Συνεχίζοντας την περιγραφή της σκληρής εικόνας που αντίκρισε η κυρία Κρυστάλλη προσθέτει: «Τα εντόσθια αυτά τα έτρωγαν ένα κοπάδι από σκυλιά. Τα σκυλιά αυτά ήταν σε άθλια κατάσταση, μιλάμε δηλαδή και για άλλου είδους κακοποίηση πέρα από αυτή του γάιδαρου. Μαζί με τους αστυνομικούς καταφέραμε να βρούμε κάποια σπλάχνα, τα βάλαμε σε μαύρη σακούλα προκειμένου να πάνε στην κτηνιατρική υπηρεσία και να διερευνηθεί αν είναι από γάιδαρο ή από άλλο ζώο. Το ζώο δεν μπορέσαμε να το βρούμε πουθενά. Αυτός όπως είπαν πήρε το άλλο αυτοκίνητο και κατέβηκε προς τα Γιάννενα όπου διατηρεί σπίτι.

Χάρη στην κυρία Δημοπούλου που είναι η γραμματέας της Αρχής Προστασίας των Ζώων του υπουργείου Εσωτερικών κινητοποιήθηκαν ισχυρές για τον τόπο μας δυνάμεις. Έχει ειδοποιηθεί και ο εισαγγελέας».

 

 

Σε περίπτωση παρόμοιων περιστατικών πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το σωματείο σας και ποιες είναι οι κινήσεις που κάνετε;

Εμάς συνήθως μας ειδοποιεί ο κόσμος, οι περαστικοί ή η ίδια η αστυνομία. Από εκεί και πέρα μη φανταστείτε ότι τα φιλοζωικά σωματεία και μάλιστα στην επαρχία είμαστε πολυμελή. Εγγεγραμμένα είναι τα απαιτούμενα από τον νόμο μέλη αλλά αυτοί οι οποίοι έχουμε τη δυνατότητα  να δραστηριοποιηθούμε είμαστε δύο τρία άτομα.

Δεδομένου ότι τα παιδιά είναι οι πολίτες του αύριο και πρέπει να αποκτήσουν φιλοζωικά αισθήματα, ως σωματείο κάνετε σεμινάρια σε σχολεία προκειμένου να ενημερώνετε τα παιδιά;

Ως σωματείο έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις σε σχολεία προσπαθώντας να εμπνεύσουμε τα παιδιά να προστατεύουν τα ζώα και τη φύση. 

Σοκάρουν οι αριθμοί των περιστατικών κακοποίησης

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, τον Ιανουάριο του 2022 έγιναν σε όλη τη χώρα 92 δικογραφίες για κακοποιήσεις ζώων και 29 συλλήψεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης