Οδηγεί ο Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης
Φωτογραφίζει ο Γιώργος Παππάς

Τα Jet Ski, όπως έχει καθιερωθεί η ονομασία τους στην Ελλάδα (Wave Runner τα αποκαλούν στην Yamaha), αποτελούν ένα μοναδικό… παιχνίδι για μεγάλους. Λίγα λεπτά στη θάλασσα και η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο κάτι που ελάχιστα «παιχνίδια» μπορούν να συγκριθούν μαζί του. Ένα Jet ski είχαμε πρόσφατα στα χέρια μας και συγκεκριμένα το κορυφαίο μοντέλο της Yamaha με την ονομασία FX SHO Cruiser.

Για τους μη μυημένους απλά να αναφέρουμε ότι το εν λόγω σκάφος είναι εφοδιασμένο με κινητήρα 1.8 λίτρων που με τη βοήθεια turbo αγγίζει τα 280 άλογα και προκαλεί… αναταραχή σε ήρεμες θάλασσες. Το συγκεκριμένο μπορεί να φιλοξενήσει δύο επιβάτες  με τις… αποσκευές τους και αυτό διότι διαθέτει δύο μεγάλους  αποθηκευτικούς χώρους, έναν κάτω από το κάθισμα και ένα στην πλώρη. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και επιπλέον θήκες με τη μία εξ αυτών να είναι αποκλειστικά για αντικείμενα που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με το νερό. Αν και «ταξιδιάρικο» το SHO Cruiser (το διαπιστώσαμε άλλωστε σε οδοιπορικό που πραγματοποιήσαμε  και θα διαβάσετε τις επόμενες ημέρες) είναι ένα μοναδικό «όπλο» για χέρια του αναβάτη για μέγιστη απόλαυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Δείτε το Yamaha SHO στο φυσικό του περιβάλλον

Ο τελευταίος έχει τη δυνατότητα πριν ξεκινήσει τη «βόλτα» του να ρυθμίσει το τιμόνι ενώ η δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας πλεύσης ακόμα και κατά τη διάρκεια της βόλτας είναι ένα στοιχείο που θα ικανοποιήσει τους «ψαγμένους». Αυτό όμως που μετράει σε ένα τόσο δυνατό σκάφος είναι οι επιδόσεις και γι’ αυτό άλλωστε θα πληρώσει ο υποψήφιος το τίμημα που κυμαίνεται πάνω από τα 17.000 ευρώ. Στην γλώσσα των αριθμών τα 30 μίλια από στάση έρχονται σε 1,8 δευτερόλεπτα ενώ στην περίπτωση που το γκάζι πάει… τέρμα, το κοντέρ θα δείξει ακόμα και 70 μίλια, κάτι που για να γίνει πρέπει οι συνθήκες να είναι ιδανικές. Αυτό που μας άρεσε ήταν η άνεση τόσο σε ταξίδι όσο και σε καιρό. Τα τραντάγματα από τα κύματα αποσβένουν χάρη στην πολύ καλή σχεδίαση της γάστρας ενώ το αναπαυτικό κάθισμα βοηθά σημαντικά στο να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην νοιώθει ο χρήστης «πιασμένος» ακόμα και έπειτα από ώρα πάνω στο σκάφος,

Σημαντικό στοιχείο η ύπαρξη μεγάλου ντεπόζιτου καυσίμου που φτάνει τα 70 λίτρα ενώ η ύπαρξη cruise control βοηθά στα άνετα και ξεκούραστα ταξίδια. Όπως συμβαίνει και με άλλα μοντέλα της Yamaha αλλά και άλλων εταιρειών το SHO διαθέτει και όπισθεν. Η εικόνα που μας άφησε ήταν πολύ καλή γιατί καταφέρνει να συνδυάσει επιδόσεις και άνεση κάτι που δεν θα περιμέναμε να δούμε πριν από μερικά χρόνια. Αυτό σημαίνει πως απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν ένα πολύ δυνατό Jet Ski αλλά ταυτόχρονα άνετο στην περίπτωση κάποιου ταξιδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Τεχνικά Χαρακτηριστικά Yamaha FX SHO*  
 Κυβισμός (cc)  1.812
 Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.)  280/7.600
 0-30μπη (48χλμ./ώρα)  1,8
Τελική Ταχύτητα (μίλια)  67
 Μέγιστη Κατανάλωση με τέρμα γκάζι (λίτρα)  72,7
 Κατανάλωση (Με 36mph-5.000 σ.α.λ.)  Απόσταση: 96 μίλια
Μήκος (μέτρα)  3,56    
 Πλάτος (μέτρα)  1,23
 Ύψος (μέτρα)  1,23
 Βάρος (κιλά)  387
 Θέσεις για επιβάτες      3
 Μέγιστο βάρος επιβατών (κιλά)  240
 Χώρος Αποσκευών (λίτρα)  125,5
 Χωρητικότητα Καυσίμου  (λίτρα)    70
 Τιμή  17.000

*Έκδοση 2011

Δείτε εικόνες από το Yamaha FX SHO

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης