Σε έξι μήνες από τώρα και πιο συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου, ξεκινά από το Αλικάντε της Ισπανίας, το Volvo Ocean Race 2014-15, το μεγαλύτερο σε διάρκεια αθλητικό γεγονός του πλανήτη και ίσως ο πιο σκληρός και απαιτητικός αγώνας στον κόσμο για ιστιοπλόους και σκάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ιστιοπλοϊκό μαραθώνιο, μία επίδειξη πρωτοποριακού design και υψηλής τεχνολογίας αιχμής, ανάμικτων με εμπειρία, ταλέντο, αυταπάρνηση και ομαδικό πνεύμα, που γεννά μοναδικές συγκινήσεις. Σκάφη και πληρώματα καλούνται να κάνουν τον περίπλου της Γης σε εννέα μήνες, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει από το λιμάνι της ισπανικής πόλης και θα ολοκληρωθεί στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στις 27 Ιουνίου 2015. Στα περίπου 38.739 ναυτικά μίλια (71.745 χλμ.), τα σκάφη θα πιάσουν άλλα εννιά λιμάνια (Κέιπ Τάουν – Νότια Αφρική, Άμπου Ντάμπι – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σάνια – Κίνα, Ώκλαντ – Νέα Ζηλανδία, Ιταζάι – Βραζιλία, Νιούπορτ – ΗΠΑ , Λισσαβώνα – Πορτογαλία, Λοριάν – Γαλλία και Χάγη – Ολλανδία). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Volvo Ocean Race έχει χαρακτηριστεί ως η «Formula 1 της θάλασσας», λόγω της πολύ υψηλής τεχνολογίας των σκαφών που συμμετέχουν αλλά και του επιπέδου των ιστιοπλόων. Για πρώτη φορά στη 40χρονη ιστορία του θεσμού, όλες οι ομάδες θα διαγωνιστούν με σκάφη πανομοιότυπου σχεδιασμού και κατασκευής, «One Design» όπως αποκαλούνται στη γλώσσα των ιστιοπλόων.

Το νέο σκάφος ονομάζεται Volvo Ocean 65 και σχεδιάστηκε από το διάσημο ναυπηγικό οίκο Farr Yacht Design, με έδρα το Μέρυλαντ των Η.Π.Α. Μέχρι στιγμής, στο φετινό αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή πέντε ομάδες, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί στις έξι με οκτώ.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης