Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας αλλά και το πόσιμο νερό των περιοχών αυτών.

Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 17 πολυσύχναστες παραλίεςTα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ αλλά και 6 σημείων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στον Πόρο, στην Ύδρα αλλά και στις Σπέτσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα, η οποία αφορά στις παραλίες αλλά και στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε πανελλαδικό επίπεδο, άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου. Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες πού μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα, χωρίς να θέτουν την υγεία τη δική τους αλλά και των παιδιών τους σε κίνδυνο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να είναι ενήμεροι και για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Οι δειγματοληψίες αυτές γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ (χημικοί, βιολόγοι κ.λπ.). Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση) συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ, όπου και γίνονται οι αναλύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης και στο πόσιμο νερό σε Πόρο, Ύδρα και Σπέτσες

Στα νησιά αυτά πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε θαλασσινό νερό σε 17 σημεία. Από αυτές τις παραλίες οι 7 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση και οι 10 κατάλληλες.

Σχετικά με τον έλεγχο στο πόσιμο νερό, από τα 6 σημεία που ελέγχθηκαν, στα 4 το νερό βρέθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.



Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες θαλασσινού και πόσιμου νερού στις 29 Ιουνίου 2016 στον Πόρο, στην Ύδρα και στις Σπέτσες με τις παρακάτω συνθήκες:

Μερικές δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα, ενώ άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε με τη μέθοδο διήθησης διά μέσου μεμβράνης συγκεκριμένης ποσότητας (100ml δείγματος νερού).

Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στους παραπάνω πίνακες εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU) ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).

Επεξήγηση: Κ= κατάλληλη παραλία ή νερό κατάλληλο προς πόση
Α= ακατάλληλη παραλία ή νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση

Διαβάστε επίσης:

Καθαρές και απαγορευμένες παραλίες, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016, 15:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης