Μπορεί να μην είναι το πιο ακριβό σκάφος στον κόσμο –αυτός ο τίτλος ανήκει σταθερά στο περίφημο Eclipse του ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς- είναι όμως σίγουρα το πιο εντυπωσιακό όσον αφορά στο επίπεδο φουτουριστικού σχεδιασμού.

Το γιοτ «Star» πήρε το όνομα του από την πρόβλεψη ότι όταν αυτό θα πλέει στη θάλασσα, θα φαίνεται στο νερό η απεικόνιση ενός αστεριού. Το σκάφος σχεδίασε ο Ιγκόρ Λομπανόφ, ρώσος σχεδιαστής πλοίων, που εργάζεται στην Ιταλία – 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γιοτ έχει μήκος 132 μέτρα και ύψος 61,15 μέτρα. Διαθέτει οκτώ καταστρώματα, ελικοδρόμιο, τέσσερα ασανσέρ και μπορεί να φιλοξενήσει 200 επιβάτες, με τους 36 εξ’ αυτών να μπορούν να διανυκτερεύσουν σε αυτό.

Το πιο εντυπωσιακό όμως με αυτό το γιοτ είναι ότι ένα κομμάτι του πατώματος, στο μεγάλο σαλόνι του, είναι φτιαγμένο από… γυαλί! Ο επιβάτης έχει την αίσθηση ότι πατά «πάνω» στο νερό και βλέπει ανά πάσα στιγμή τον βυθό.

Το γιοτ αποτελεί τον «καρπό» της δημιουργικής σύμπραξης ανάμεσα στον Λομπανόφ και τον ρώσο διαφημιστή Αλεξ Μαλιμπάεφ της εταιρείας FIRMA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Αστέρι» πήρε την τελική του μορφή του σε μια συζήτηση ανάμεσα στους δυο άντρες, με τον Μαλιμπάεφ να σχεδιάζει το γιοτ πάνω σε μια… χαρτοπετσέτα.

«Η ιδέα του ήταν απίθανη. Μόλις είδα το σχέδιο στη χαρτοπετσέτα είπα αμέσως “ναι, πάμε να το κάνουμε”», δήλωσε ο Λομπανόφ, προσθέτοντας πως ήθελαν να κατασκευάσουν ένα γιοτ που να απομακρύνεται από τα μέχρι τώρα στερεότυπα για το πώς πρέπει να μοιάζει ένα πολυτελές ιδιωτικό πλοίο.

«Ενα γιοτ πρέπει να είναι ένας συνδυασμός τέχνης και επιστήμης και το «Αστέρι» αποτελεί ένα απτό και τρανό παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να ερμηνεύουμε στον 21ο αιώνα την Τέχνη και την Επιστήμη. Είμαστε προνομιούχοι να ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μπορεί να μας προσφέρει ακόμη πιο τολμηρά, σε επίπεδο σχεδιασμού, έργα για πελάτες που είναι και οι ίδιοι περιπετειώδεις και καινοτόμοι στη σκέψη», καταλήγει με νόημα ο Τζέιμς Ρόι, διευθυντής σχεδιασμού σκαφών της αρχιτεκτονικής εταιρείας BMT Nigel Gee που ειδικεύεται στη κατασκευή γιοτ.

Ο Ιγκορ Λομπανόφ δήλωσε πως το γιοτ θα κοστίσει περί τα 320 εκατ. ευρώ. Πολύ λιγότερα από τα 400 εκατ. ευρώ που κόστισε στον Αμπράμοβιτς το Eclipse.

Διαβάστε επίσης:  Αγγλία: Το πιο πολυτελές γιοτ του κόσμου στον Τάμεση
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014, 11:24

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης