Τουλάχιστον εννέα iPhone που ανήκαν σε αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται να χακαρίστηκαν μέσω λογισμικού που δημιουργήθηκε από τον Όμιλο NSO, ο οποίος εδρεύει στο Ισραήλ. Η Apple χρησιμοποίησε μια ενημέρωση λογισμικού για να τερματίσει την προσπάθεια των χάκερς.
 

Σύμφωνα με το Reuters, οι εισβολές πραγματοποιήθηκαν μέσω μιας ευπάθειας στον τομέα της επεξεργασίας γραφικών, την οποία η Apple διόρθωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πριν από την επιδιόρθωση, το λογισμικό κατασκοπείας της NSO μπορούσε να σταλεί στην εφαρμογή iMessage και να εγκατασταθεί χωρίς καμία ενέργεια από τον εκάστοτε χρήστη iPhone.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Όμιλος NSO πουλά το λογισμικό του σε υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας σε διάφορες χώρες. Σε δήλωσή τους προς το Reuters ανέφεραν ότι ακύρωσαν την πρόσβαση των συσχετιζόμενων μελών, έπειτα από την αναφορά για τις ύποπτες παραβιάσεις τηλεφώνων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να εμπλέκονταν με την Ουγκάντα, όπου φαίνεται πως βρίσκονταν αρκετοί από αυτούς, όταν παραβιάστηκαν τα τηλέφωνά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η NSO ισχυρίστηκε ότι ήταν «τεχνικά αδύνατο» να μολυνθούν τα smartphones που είναι εγγεγραμμένα σε παρόχους δικτύου των ΗΠΑ.

Η Apple μήνυσε την NSO τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας την για παράνομη κατασκοπεία χρηστών iPhone και επεδίωξε μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης