Νέα αποκάλυψη από τo Wikileaks για τη CIA αναφέρει ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών παραβίαζε ασύρματα routers. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι η δράση αυτή λάμβανε χώρα επί σειρά ετών και είχαν στοχοποιηθεί πάνω από 25 συσκευές από 10 διαφορετικούς κατασκευαστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία αποκάλυψη περιλαμβάνει εγχειρίδια χρήσης και οδηγούς εγκατάστασης για διάφορα εργαλεία hacking. Ένα από αυτά, που ονομάζεται CherryBlossom, επέτρεπε στην CIA να ελέγχει τη διαδικτυακή δραστηριότητα του στόχου, να επαναδρομολογεί διευθύνσεις στον περιηγητή του χρήστη και να ανιχνεύει πληροφορίες.

Η λίστα των συσκευών περιλαμβάνει μάρκες όπως Asus, Belkkin, Buffalo, Dell, Dlink, Linksys, Motorola, Netgear, Senao και US Robotics. Η Apple δεν είναι στη λίστα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα πόσες συσκευές στοχοποιήθηκαν, έπειτα από τη δημιουργία αυτών των εγγράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα έγγραφα αναφέρονται αναλυτικά οι ευπάθειες των WiFi routers, ενώ στο παρελθόν το Wikileaks έχει αποακλύψει ότι η CIA χάκαρε smartphones, laptops και υπολογιστές με Windows λειτουργικό.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνται ακόμα από τη CIA ή έχουν προχωρήσει σε νεότερες τακτικές, αλλά σίγουρα οι κατασκευαστές των δρομολογητών (routers) θα προβούν σε ενημερώσεις για τις συσκευές τους.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης